1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Relatiebeding: Bedrijvenlijst mogelijk onderdeel relatiebedingEen relatiebeding is een beding op grond waarvan het verboden is voor de werknemer om na het einde van de arbeidsovereenkomst nog contact te onderhouden met relaties van de werkgever. Bij het aangaan van een relatiebeding is het in beginsel niet verboden om in dienst te treden bij een concurrerende onderneming. Een relatiebeding verhindert ook niet het zelf starten van een concurrerende onderneming. Wat is een relatie in het kader van een relatiebeding?
Relaties zijn alle bedrijven en organisaties aan wie u als werkgever in het jaar voorafgaand aan het einde van de arbeidsovereenkomst producten of diensten heeft geleverd en/of aan wie u als werkgever in die periode een offerte heeft uitgebracht.

Relatiebeding of Concurrentiebeding?
Een relatiebeding wordt nog wel eens gezien als een vorm van een concurrentiebeding. In vergelijking met een concurrentiebeding heeft een relatiebeding een andere werking. Uw werknemer mag namelijk wel in dienst treden bij een concurrerende onderneming of zelf een concurrerende onderneming starten. Dag mag in beginsel bij een concurrentiebeding niet.


 

Formulering van een Relatiebeding
Een relatiebeding valt onder het regelend recht en kent verschillende formuleringen. In een relatiebeding hoeft niet perse te zijn omschreven welke relaties onder het relatiebeding vallen. Maar het is ook goed mogelijk dat deze relaties zeer precies zijn omschreven. Bijvoorbeeld in de vorm van een aan het relatiebeding toevoegde concrete lijst met relaties. Bij een dergelijk relatiebeding is het duidelijk met welke partijen uw werknemer geen contact meer mag onderhouden na vertrek.

Grenzen aan een relatiebeding
Aan een relatiebeding zijn grenzen gesteld. Een relatiebeding mag uw werknemer het werken niet onmogelijk maken. In een dergelijk geval wordt van u als werkgever verwacht dat u de lijst met relaties inkort tot de belangrijkste zakelijke relaties. Uw werknemer kan een beperking van de inhoud van een dergelijke bijlage van een relatiebeding bij de rechter afdwingen.

Meer informatie over het Relatiebeding?
Heeft u behoefte aan juridische ondersteuning en wilt u zelf een arbeidsovereenkomst op maat kunnen samenstellen, inclusief een relatiebeding? En heeft u behoefte aan juridische hulp van onze arbeidsrechtadvocaat? Meld u dan aan voor
HRM-Tools voor Leidinggevenden.

 

HRM-Tools voor Leidinggevenden
Heeft u behoefte aan handige tools voor Leidinggevenden? Bijvoorbeeld een tool om zelf arbeidscontracten te kunnen maken. Of voorbeeldmodellen en -teksten die leidinggevenden regelmatig nodig hebben? Inclusief gratis gebruik van onze Digitale Vragenservice voor al uw arbeidsrechtelijke vragen? 

Meld u zich dan aan als gebruiker van de portal HRM-Tools voor Leidinggevenden

Klik hier voor meer informatie en aanmelden.
 

Juridisch adviseur Arbeidsrecht nodig?

Bent u als leidinggevende bezig met de voorbereiding van een besluit.

Zodat u een advies nodig heeft van een gespecialiseerd Juridisch Adviseur Arbeidsrecht?

Bijvoorbeeld op het gebied van:

- Het aannemen of ontslaan van personeel;
- Een voorgenomen reorganisatie;
- Of personeelsbeleid.

Neem dan contact op met Groenendaal, Juridisch Adviesbureau voor Arbeidsrecht te Hilversum.

Dit bureau geeft u praktisch advies gericht op concreet resultaat, tegen betaalbare tarieven.


Het eerste gesprek is altijd gratis. 

U kunt bellen met (T) 035 6 42 10 52 / (GSM) 06 55 33 15 13
 
Meer informatie: www.groenendaal.nu

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Vergelijkbare artikelen
wat als u geen concurrentiebeding afspreekt met uw werknemer?
over de functiebeschrijving: hoe maakt u een functiebeschrijving?
werknemer en pensioenovereenkomst: hoe om te gaan met een pensioenovereenkomst?
non-concurrentiebeding afspreken met uw werknemer
kledingvoorschrift en bedrijf: niet ieder kledingvoorschrift is geoorloofd
oproep contract: houd risico van oproep contract in de gaten
bijzondere arbeidsovereenkomst voor oproepkrachten
contracten voor oproepkrachten
werkkostenregeling en arbeidscontract van uw werknemers: wat te doen?
relatiebeding: bedrijvenlijst mogelijk onderdeel relatiebeding


Leidinggevenden hebben meestal ook te maken met begrotingen, jaarcijfers, enzovoort. U ontvangt daarom als nieuwe gebruiker de software “Prognoses en Jaarcijfers” helemaal gratis! (winkelwaarde € 79,-).