1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Algemene Voorwaarden opstellen: Kijk uit voor onredelijke Algemene Voorwaarden

Juridisch - Artikelen

U wilt als ondernemer zo min mogelijk risico lopen en u wilt graag dat uw klanten op tijd betalen. Daarom stelt u algemene voorwaarden op. Maar daarbij mag u niet alle risico’s uitsluiten of op het bordje van uw klant leggen. Algemene voorwaarden moeten namelijk redelijk zijn voor u en uw klant. Zo mag u bijvoorbeeld niet uw aansprakelijkheid richting consumenten volledig uitsluiten.

Wat kan uw klant doen met uw algemene voorwaarden?
Uw klant kan de rechter inschakelen als hij vindt dat uw voorwaarden onredelijk zijn of dat u niet aan de informatieplicht heeft voldaan. Als de rechter één of meer bepalingen in uw voorwaarden onredelijk bezwarend vindt, dan kan hij uw voorwaarden ongeldig verklaren.

Wat zijn onredelijke bepalingen voor uw klanten?
Als u zakendoet met consumenten, gelden zwaardere eisen dan bij zakendoen met bedrijven. Daarom zijn er in de wet een zogenoemde zwarte en een zogenoemde grijze lijst opgenomen met bepalingen die u maar beter niet kunt opnemen in uw algemene voorwaarden. Dat laatste geldt vooral voor de Zwarte lijst: die zijn strikt verboden.
Zwarte lijst: bepalingen die verboden zijn
Op de zwarte lijst staan bepalingen in algemene voorwaarden die verboden zijn, ofwel ‘onredelijk bezwarend’. Bijvoorbeeld een bepaling waarmee u de prijs binnen 3 maanden na het sluiten van de overeenkomst alsnog kunt verhogen.

Grijze lijst: bepalingen op de grens van het onredelijke
Op de grijze lijst staan bepalingen die op de grens van het onredelijke zijn. U heeft het recht om aan te tonen dat het gebruik ervan in uw geval niet onredelijk is. Bijvoorbeeld als u een ongebruikelijk lange termijn neemt om uw overeenkomst na te komen.

Onredelijke bepalingen voor bedrijven
De grijze en zwarte lijst gelden niet in het zakelijk verkeer. Als de andere partij naar de rechter stapt omdat hij uw algemene voorwaarden onredelijk vindt, is het woord aan de rechter. Maar naast de hierboven genoemde criteria voor beoordeling van onredelijkheid, beroept de rechter zich steeds vaker op de grijze en zwarte lijst. Ook als u geen zaken doet met consumenten, is het dus goed om hiermee rekening te houden in uw voorwaarden. De rechter verwacht van grote partijen bovendien dat ze beter op de hoogte zijn van de regels.
 

Zoekt u een ervaren jurist voor een goed advies?
Op zoek naar een ervaren en betaalbare jurist om u te adviseren en begeleiden op het gebied van Ondernemingsrecht of Arbeidsrecht?
 
Bel naar mr. drs. J.B. Mulder van Groenendaal Juridische Advisering B.V. te Hilversum (T. 06 55331513) of kijk op www.groenendaal.nu
 
 
 
Heeft u behoefte aan praktische juridische ondersteuning
In de vorm van Juridische Informatie, Modellen, Checklists en Stappenplannen?
 

Voor risicobewust ondernemen met Juridische Modellen, Checklists, Stappenplannen en Informatie
 
Met deze portal blijft u goed op de hoogte en bent u in staat om als niet-jurist de belangrijkste juridische valkuilen te vermijden. 
 
- Inclusief Juridische Vragenservice
 
- Inclusief gratis welkomstgeschenk de software Prognoses en Jaarcijfers, ontwikkeld i.s.m. BDO Accountants (ter waarde van € 79,- excl. BTW)
 
 
Klik hier voor de inhoudsopgave van alle beschikbare Juridische Tools
 
Klik hier om u aan te melden als gebruiker van deze portal
 

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Vergelijkbare artikelen
bankgarantie vragen? maak afspraken over gebruik van bankgarantie
algemene voorwaarden opstellen: kijk uit voor onredelijke algemene voorwaarden
garantie geven op uw producten: hoe zit het juridisch met garantie?
portal - tools voor de bv
kredietverzekering - let op polisvoorwaarden van een kredietverzekering
wat kan er zoal misgaan bij ontslag statutair bestuurder?
de aandeelhoudersovereenkomst: let op consistentie van aandeelhoudersovereenkomst
lease - wat zijn de valkuilen van lease?
aandeelhoudersovereenkomst - wat regelt u in een aandeelhoudersovereenkomst?
managementovereenkomst - wanneer is een managementovereenkomst nodig?

Orders en Opdrachten binnenhalenCommerciële Tools voor meer Omzet (Zowel Off line als Online)

Helpt u dagelijks met Verkooptools, Verkoopmodellen, Checklists en Stappenplannen op het gebied van Marketing & Sales. Lees meer > ...