1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Reorganisatie: Let op juridische aspecten van een Reorganisatie

Juridisch - Artikelen

Vanwege de economische crisis zullen veel bedrijven niet op volle sterkte kunnen doorgaan. Een reorganisatie is dan aan de orde waarbij een deel van het bedrijf wordt afgestoten of in een afgeslankte vorm doorgaat. Behalve een recessie kunnen ook marktomstandigheden, mismanagement of een verkeerde strategische keuze leiden tot de noodzaak van een reorganisatie.

Wat komt zoal kijken bij een reorganisatie?
Bij een reorganisatie hoeft het niet altijd direct te gaan om een dwongen personeelskrimp. Bij een reorganisatie gaat het wel meestal om maatregelen van organisatorische en financiële aard die moeten zorgen voor een gezonde basis voor verdere exploitatie van de onderneming. De maatregelen bij een reorganisatie zullen veelal gericht zijn op kostenbesparing en rendementsverbetering.

Juridische check Reorganisatie
Bij een reorganisatie is meestal relatief veel aandacht nodig voor juridische aspecten. Denk aan zaken als het heronderhandelen van (aflopende) contractsvoorwaarden voor duurcontracten. Een bedrijf heeft vaak langlopende financieringscontracten, huurcontracten, overeenkomsten met een pensioenverzekeraar en meerjarencontracten met een Arbodienst. Het loont vaak om dergelijke contracten goed te beoordelen op mogelijkheden voor kostenvermindering en/of gunstige voorwaarden te realiseren.
Personele reorganisatie

In het verlengde hiervan ligt de personele herstructurering, waarbij naast een reguliere personeelsinkrimping ook het uitbesteden van bepaalde werkzaamheden kunnen zorgen voor kostenvermindering (outsourcing). Kijk in dat geval goed naar de consequenties voor uw huidige organisatiestructuur. Niet alle organisatieonderdelen kunnen zomaar worden afgestoten. Bij een personele herstructurering gaat het niet alleen om kostenvermindering van personeelskosten maar ook om het maken van een kwaliteitsslag. Centrale vraag bij een reorganisatie: Hoe kunnen we ons werk beter doen en met minder mensen?


Zoekt u een ervaren jurist voor een goed advies?

Op zoek naar een ervaren en betaalbare jurist om u te adviseren en begeleiden op het gebied van Ondernemingsrecht of Arbeidsrecht?
 
Bel naar mr. drs. J.B. Mulder van Groenendaal Juridisch Advies B.V. te Hilversum (T. 06 55331513) of kijk op www.groenendaal.nu
 
 
 
Heeft u behoefte aan praktische juridische ondersteuning
In de vorm van Juridische Informatie, Modellen, Checklists en Stappenplannen?
 

Voor risicobewust ondernemen met Juridische Modellen, Checklists, Stappenplannen en Informatie
 
Met deze portal blijft u goed op de hoogte en bent u in staat om als niet-jurist de belangrijkste juridische valkuilen te vermijden. 
 
- Inclusief Juridische Vragenservice
 
- Inclusief gratis welkomstgeschenk de software Prognoses en Jaarcijfers, ontwikkeld i.s.m. BDO Accountants (ter waarde van € 79,- excl. BTW)
 
 
Klik hier voor de inhoudsopgave van de Juridische Portal
 
Klik hier om u aan te melden als gebruiker van deze Juridische Portal


 

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Vergelijkbare artikelen
reorganisatie: let op juridische aspecten van een reorganisatie

Orders en Opdrachten binnenhalenCommerciële Tools voor meer Omzet (Zowel Off line als Online)

Helpt u dagelijks met Verkooptools, Verkoopmodellen, Checklists en Stappenplannen op het gebied van Marketing & Sales. Lees meer > ...