1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Balansanalyse - Zo voert u een Horizontale Balansanalyse uit

U kunt de onderdelen uit uw balans op twee verschillende manieren analyseren. De eerste manier om uw balans op onderdeel te analyseren is de verschillende balansbedragen uit te drukken in percentages. Dit doet u door alle balansonderdelen uit uw balans te delen door uw balanstotaal.
 
Balansoverzicht: Verticale balansanalyse
Bij het maken van een balansoverzicht zijn er twee manieren om dat te doen. Allereerst kunt u een verticale balansanalyse maken,  waarbij u uw bezittingen, schulden en eigen vermogen uitdrukt als een percentage van het totaal van uw bezittingen. Kijk naar deze percentages over een periode van een paar jaar (bijvoorbeeld drie jaar) om te kijken welke veranderingen in uw respectievelijke balansen zijn op te merken.

Een voorbeeld
Stel uw voorraden waren vorig jaar 15 % van het totaal van uw bezittingen en dit jaar zijn deze 25% van uw bezittingen. Dan weet u dat uw voorraden sneller zijn gegroeid dan het totaal van uw bezittingen. Dit is nuttige managementinformatie voor u als ondernemer: Waarom is dat zo en kan dit zo blijven voor de komende tijd?


Uw debiteuren
Kijk ook naar het verloop van de waarde van uw debiteuren op uw balans. Stijgen uw debiteuren sneller dan uw omzet, dan kan dat een signaal zijn dat uw bedrijf een debiteurenprobleem heeft. Dat betekent voor uw bedrijf dat er actie moet worden ondernomen richting dubieuze debiteuren (slechte betalers).

Balansanalyse: Horizontale balansanalyse
Een tweede balansanalyse is een zogenoemde horizontale balansanalyse. In dit geval kijkt u naar de balansveranderingen van het ene jaar ten opzichte van het andere. Dit doet u voor elke rubriek van zowel de balans als de resultatenrekening. Belangrijke vraag daarbij: Hoe is een bepaald balansonderdeel relatief in percentage gewijzigd ten opzichte van de verandering van het totaal van de bezittingen en inkomsten van een bepaald balansjaar (Het referentiejaar). Uit zo'n horizontale balansanalyse kunt u bijvoorbeeld concluderen dat de inkomsten van uw bedrijf zijn gegroeid met 10%, de bezittingen met 5 % en uw inventaris met 15 %. Zo'n balansanalyse waarschuwt u voor mogelijke inefficiënties waar u als ondernemer iets aan moet doen.

Meer weten?
Wilt u meer weten over horizontale en verticale balansanalyse en hoe u deze analyse moet uitleggen voor uw bedrijf? Meld u dan aan als gebruiker van de portal Financieel Sterk Ondernemen (FSO). U krijgt dan onder meer de beschikking over een uitgebreide rekentool waarmee u in een handomdraai een verticale en een horizontale balansanalyse maakt.

Adviesportal Financieel Sterk Ondernemen (FSO)

Bent u ondernemer, accountant, boekhouder of adviseur?

En wilt u beschikken over handige Financiële Rekenmodellen, Stappenplannen, Checklists en Adviezen?

Meld u zich dan aan voor de portal
Financieel Sterk Ondernemen.

Ontwikkeld speciaal voor u!

Na toegang tot de Financiële portal krijgt u de beschikking over vele handige Financiële Tools.
Die u 24 uur per dag kunt raadplegen!

Nieuwe gebruikers voor een jaar ontvangen geheel gratis de
 Software Prognoses en Jaarcijfers (t.w.v. € 79,- excl. BTW, ontwikkeld in samenwerking met accountantskantoor BDO).

Klik hier  om u direct aan te melden als gebruiker.

Klik hier  voor meer informatie.

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Dit artikel behoort tot onze portal Financieel Sterk Ondernemen. Deze portal wordt wekelijks aangevuld met nieuwe rekentools en adviezen.

Tip
Wilt u zich niet aanmelden als gebruiker, kijk dan eens in onze webshop bij de CD-ROMS en losse software.

CD-ROMS
CD-ROM Grip op Financiele Zaken

SOFTWARE
Software Prognoses en Jaarcijfers
Software MKB Kosten Monitor
Software MKB Omzet Monitor

Vergelijkbare artikelen
elektronisch deponeren van uw jaarrekening
grensbedragen midden- en kleinbedrijf
zů maakt u een kostenverdeelstaat
wat doet u met uw financiŽle cijfers?
analyse van uw jaarcijfers: waar kijkt u naar?
vergelijk de hoogte en samenstelling van uw omzet met uw branchegenoten!
over financiŽle kengetallen: wat doet u met uw financiŽle cijfers uit uw jaarverslag?
over cash flow: let op de cash flow in uw bedrijf
uw winst- en verliesrekening: hoe beoordeelt u uw jaarcijfers?
de balans van uw bedrijf: wat moet u weten over uw balans?

Als nieuwe gebruiker van Financieel Sterk Ondernemen ontvangt u de software Prognoses & Jaarcijfers (ontwikkeld i.s.m. Deloitte) helemaal gratis! (winkelwaarde Ä 79,-)

(*) U ontvangt het welkomstgeschenk na betaling van het abonnementsgeld. Dit aanbod is niet geldig bij het kennismakingsabonnement.