1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Financi�le Prognose maken vereist goede afweging

Wilt u een financiering bij de bank dan is de kans groot dat de bank een financiële prognose van u wil hebben. Het maken van een financiële prognose kost u tijd en de nodige aandacht. Daarmee is het maken van een financiële prognose beslist niet gemakkelijk. Lukt het u echter een goede financiële prognose op te stellen dan vergroot u de kans op financiering aanzienlijk. Waar moet u op letten?

Advies 1
Maak ten behoeve van uw financiële prognose zowel een balansbegroting, een exploitatiebegroting als een liquiditeitsbegroting

Met een goed doordachte balansbegroting geeft u aan hoe u uw financiering gaat regelen. Stel u wilt een productiemachine kopen van € 325.000,-. Met hoeveel eigen vermogen en hoeveel lang vreemd vermogen gaat u dit financieren? Met een exploitatiebegroting op (winst- of verliesprognose) laat zien hoe u deze investeringen op termijn weer denkt te gaan terugverdienen.
Met een liquiditeitsbegroting geeft u uw feitelijke inkomsten en uitgaven van uw onderneming weer. Uit welke financiële middelen gaat u uw rekeningen betalen en uw maandelijks inkomen?


Advies 2
Houd bij het maken van een financiële prognose rekening met verschillende scenario's

Werk met verschillende diverse scenario’s bij het opstellen van uw financiële prognose. Wat wordt de financiële prognose als uw omzet tegenvalt. En hoe ziet uw financiële prognose eruit als uw geprognostiseerde omzet meevalt? Maak daarom een optimistische, een pessimistische en de meest waarschijnlijke financiële prognose. Op deze manier krijgt zowel uzelf als de bank goed inzicht in het bedrijf.

Advies 3
Neem bij het maken van een financiële prognose uw toekomstplannen mee

Betrek mogelijke toekomstige investeringen bij het maken van uw financiële prognose. Zo krijgt u een beter overzicht van uw financiële behoeften voor de toekomst.Advies 4
Denk bij het maken van uw financiële prognose aan extra financiering voor de opstarttermijn

Bij het maken van uw financiële prognose is het van belang bij het starten van nieuwe activiteiten rekening te houden met een opstarttermijn. Er gaat altijd enige tijd overheen voordat nieuwe werkzaamheden ook daadwerkelijk rendement opleveren. Vraag dus extra financiering van uw bank of andere financier om deze eerste periode goed door te komen.

Advies 5
Ga, nadat u uw financiële prognose gereed hebt, bij verschillende banken langs

Het loont vaak de moeite om bij een financieringsaanvraag minimaal twee banken te benaderen. De financieringscondities kunnen per bank aanzienlijk verschillen. 


Advies 6
Bekijk vanuit uw financiële prognose naar alternatieve financieringsconstructies

Kijk ook naar andere financieringsvormen dan alleen de bancaire vorm. Denk hierbij aan subsidies, lease in plaats van koop en financiering door derden.


 

Nieuw: Portal FinancieelKlaar!

Handige financiële tools
voor ondernemers en adviseurs.

Met Checklists, Stappenplannen, Rekenmodellen en Voorbeeldmodellen. 


Op het gebied van onder meer begroten, balans en jaarrekening, investeren, financiering, kostenberekening, lenen en schenken en subsidies.  

Wekelijks komen er nieuwe financiële tools bij.

Ga direct kijken, meld u aan als gebruiker en ga direct aan de slag!


www.financieelklaar.nl

Als welkomstgeschenk ontvangt u de software Prognoses en Jaarcijfers (Ontwikkeld i.s.m. BDO Accountants, winkelwaarde € 79,0 excl. BTW).

 

 

 

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Dit artikel behoort tot onze portal Financieel Sterk Ondernemen. Deze portal wordt wekelijks aangevuld met nieuwe rekentools en adviezen.

Tip
Wilt u zich niet aanmelden als gebruiker, kijk dan eens in onze webshop bij de CD-ROMS en losse software.

CD-ROMS
CD-ROM Grip op Financiele Zaken

SOFTWARE
Software Prognoses en Jaarcijfers
Software MKB Kosten Monitor
Software MKB Omzet Monitor

Vergelijkbare artikelen
z maakt in een investeringsprognose
z maakt u een liquiditeitsprognose
z maakt u een balansprognose
z maakt u een exploitatiebegroting
liquiditeitsbegroting opstellen (ook wel cashflowbegroting opstellen) waarom zou u dat doen?
financi�le prognose maken vereist goede afweging
financi�le begroting maken zonder missers
z maakt u een liquiditeitsbegroting
liquiditeitsprognose maken uiterst nuttig en noodzakelijk!
exploitatie begroting: stappenplan voor het maken van een exploitatie begroting

Als nieuwe gebruiker van Financieel Sterk Ondernemen ontvangt u de software Prognoses & Jaarcijfers (ontwikkeld i.s.m. Deloitte) helemaal gratis! (winkelwaarde 79,-)

(*) U ontvangt het welkomstgeschenk na betaling van het abonnementsgeld. Dit aanbod is niet geldig bij het kennismakingsabonnement.