1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Wat kan er zoal misgaan bij ontslag Statutair Bestuurder?

Juridisch - Artikelen
Bent u van plan om uw statutair bestuurder te ontslaan. Bedenk dan dat daarvoor andere regels gelden dan voor het ontslag van een gewone werknemer. De praktijk wijst uit dat er bij de besluitvorming over het ontslag van een statutair bestuurder vaak nogal wat misgaat. 


Wat er bij ontslag statutair bestuurder zoal mis kan gaan

Ontslag van een statutair bestuurder is wat ingewikkelder dan een gewoon ontslag omdat de statutair bestuurder als het ware met twee verschillende juridische banden met de vennootschap is verbonden. Namelijk via de vennootschapsrechtelijke band is de bestuurder benoemd door de aandeelhoudersvergadering. En via een arbeidsovereenkomst (als werknemer) of managementovereenkomst (als opdrachtnemer bij een overeenkost van opdracht ) is de persoon in kwestie verbonden met de vennootschap. Dus om een bestuurder te ontslaan, moeten beide rechtsverhoudingen worden beëindigd.
 
In de praktijk komt het nog wel eens voor dat geen rekening wordt gehouden met het verschil tussen een arbeidsovereenkomst en een managementovereenkomst. En dat een managementovereenkomst niet afzonderlijk en expliciet wordt opgezegd. En dat hiervoor geen apart geldig besluit wordt genomen.
 
Wat altijd weer lastig blijkt in de praktijk is het voldoen van de oproeping voor de algemene vergadering aan de hiervoor geldende formaliteiten. Met alle juridische gevolgen vandien.
Hetzelfde geldt ten aanzien van het nakomen van de afspraken tussen aandeelhouders over de uitoefening van hun stemrecht als aandeelhouder in de algemene vergadering.
 
Ook komt het nog steeds voor in de praktijk dat een bestuurder niet is voorbereid op zijn ontslag en dat hem of haar geen redelijke termijn is gegund om zich te kunnen voorbereiden op de algemene vergadering waarin zijn ontslag op de agenda staat. Ook wordt een bestuurder nog wel eens niet gehoord over zijn ontslag, terwijl deze toch een raadgevende stem heeft.

Zorg er dus voor dat aan alle wettelijke eisen wordt voldaan voor een geldig ontslagbesluit van een bestuurder.
 
Advies
Neem een ervaren jurist in de arm als u voornemens bent om een bestuurder te ontslaan. 


Zoekt u een ervaren jurist voor een goed advies?
Op zoek naar een ervaren en betaalbare jurist om u te adviseren en begeleiden op het gebied van Ondernemingsrecht of Arbeidsrecht?
 
Bel naar mr. drs. J.B. Mulder van Groenendaal Juridisch Advies B.V. te Hilversum (T. 06 55331513) of kijk op www.groenendaal.nu
 
 
Heeft u behoefte aan praktische juridische ondersteuning
In de vorm van Juridische Informatie, Modellen, Checklists en Stappenplannen?
 

Voor risicobewust ondernemen met Juridische Modellen, Checklists, Stappenplannen en Informatie
 
Met deze portal blijft u goed op de hoogte en bent u in staat om als niet-jurist de belangrijkste juridische valkuilen te vermijden. 
 
- Inclusief Juridische Vragenservice
 
- Inclusief gratis welkomstgeschenk de software Prognoses en Jaarcijfers, ontwikkeld i.s.m. BDO Accountants (ter waarde van € 79,- excl. BTW)
 
 
Klik hier voor de inhoudsopgave van de Juridische Portal

 

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Vergelijkbare artikelen
bankgarantie vragen? maak afspraken over gebruik van bankgarantie
algemene voorwaarden opstellen: kijk uit voor onredelijke algemene voorwaarden
garantie geven op uw producten: hoe zit het juridisch met garantie?
portal - tools voor de bv
kredietverzekering - let op polisvoorwaarden van een kredietverzekering
wat kan er zoal misgaan bij ontslag statutair bestuurder?
de aandeelhoudersovereenkomst: let op consistentie van aandeelhoudersovereenkomst
lease - wat zijn de valkuilen van lease?
aandeelhoudersovereenkomst - wat regelt u in een aandeelhoudersovereenkomst?
managementovereenkomst - wanneer is een managementovereenkomst nodig?

Orders en Opdrachten binnenhalenCommerciŽle Tools voor meer Omzet (Zowel Off line als Online)

Helpt u dagelijks met Verkooptools, Verkoopmodellen, Checklists en Stappenplannen op het gebied van Marketing & Sales. Lees meer > ...