1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Activa Passiva Transactie of Aandelentransactie?

Bij een bedrijfsovername kan de koper en/of de verkoper kiezen tussen een activa passiva transactie of een aandelentransactie. Welke oplossing is beter?

Activa passiva transactie
Bij een activa passiva transactie wordt in de regel een deel van de activa en de passiva overgedragen. De onderneming verkoopt dan een deel van de bezittingen en schulden. Vaak gaat het dan om de overname van de machines, voorraden, inventaris, het personeel en het voortzetten van bestaande contracten. De banktegoeden, debiteuren, crediteuren en bankschulden worden in de praktijk vaak niet overgedragen. 

Aandelentransactie
Bij een aandelentransactie worden de aandelen in de te verkopen onderneming verkocht.  Alle bezittingen, schulden, rechten en verplichtingen, contracten met leveranciers, personeel en afnemers, licenties en vergunningen en mogelijke schulden aan de belastingdienst gaan over.

Voordelen en nadelen van beide oplossingen
Wat zijn de voordelen en de nadelen van beide oplossingen? Bij een aandelentransactie gaan alle rechten en plichten over. Dus bijvoorbeeld vorderingen van de Belastingdienst, licenties, contracten, enzovoorts gaan automatisch mee over. Is er sprake van ‘verborgen gebreken’ dan kan dit voor de kopende partij een zeer ongunstige transactie blijken. Want het risico van latente verplichtingen en onverwachte claims is voor de kopende partij. Het enige wat de kopende partij kan doen is zorgen voor zoveel mogelijk garanties en vrijwaringen tijdens de fase voor de koop.
Het voordeel van een aandelenoverdracht is dat het juridisch gezien relatief eenvoudig is. Want het overdragen van de aandelen bij de notaris volstaat.

Bij een activa passiva transactie ligt dit heel anders. Want bij een activa passiva transactie moet per onderdeel juridisch worden vastgelegd wat precies wordt verkocht en gekocht. De kopende partij moet dan vaak opnieuw onderhandelen over contracten met afnemers en leveranciers. Met vaak een onzekere uitkomst. Een activa passiva transactie is juridisch gezien ingewikkelder. Ieder actief moet worden omschreven en overgedragen.

Wat bij een activa passiva transactie vaak een rol speelt, is dat op de balans van de over te nemen onderneming bezittingen (activa) of schulden (passiva) kunnen staan die de koper niet wil overnemen. Bijvoorbeeld een bedrijfspand of pensioenverplichtingen. Bij een hoge marktwaarde van het bedrijfspand kan dit de financierbaarheid van een aandelenoverdracht in gevaar brengen.
In dat geval is het beter om als koper de activa over te nemen die strikt nodig zijn om het bedrijf voort te zetten. Namelijk het klantenbestand, het personeel, de machines en de voorraden. Met de eigenaar van het bedrijfspand kan dan een huurovereenkomst worden opgesteld.


Zoekt u een ervaren jurist voor een goed advies?
Op zoek naar een ervaren en betaalbare jurist om u te adviseren en begeleiden op het gebied van Ondernemingsrecht of Arbeidsrecht?
 
Bel naar mr. drs. J.B. Mulder van Groenendaal Juridisch Advies B.V. te Hilversum (T. 06 55331513) of kijk op www.groenendaal.nuBehoefte aan Financiële Informatie, Rekenmodellen, Adviezen en Checklists? 

Meld u dan aan voor de portal Financieel Sterk Ondernemen (FSO)

Speciaal ontwikkeld voor ondernemers, accountants, boekhouders en adviseurs.

Bijvoorbeeld Rekentools om Goodwill te berekenen, Prognoses te maken en Financiële Analyses. 

Maar ook Adviezen en Tips over Financieringsvormen, Financieringsrisico's en Financieel Beheer 


Meld u zich daarom vandaag nog aan voor de portal Financieel Sterk Ondernemen.

Nieuwe gebruikers voor een jaar ontvangen als welkomstgeschenk geheel gratis de
 Software Prognoses en Jaarcijfers (t.w.v. € 79,- excl. BTW, ontwikkeld in samenwerking met accountantskantoor BDO).

Klik hier  om u direct aan te melden als gebruiker.

Klik hier  voor meer informatie.

 

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Dit artikel behoort tot onze portal Financieel Sterk Ondernemen. Deze portal wordt wekelijks aangevuld met nieuwe rekentools en adviezen.

Tip
Wilt u zich niet aanmelden als gebruiker, kijk dan eens in onze webshop bij de CD-ROMS en losse software.

CD-ROMS
CD-ROM Grip op Financiele Zaken

SOFTWARE
Software Prognoses en Jaarcijfers
Software MKB Kosten Monitor
Software MKB Omzet Monitor

Vergelijkbare artikelen
hoe omgaan met goodwill? zo bepaalt u de hoogte van goodwill
goodwill - waar gaat het over?
bedrijfswaardering? de waarde van uw bedrijf is afhankelijk van aannames
waardebepaling van uw bedrijf? eerst uw jaarrekening normaliseren
bedrijfsovername is een kwestie van goed voorbereiden
financiering overname aandelen: waar moet u op letten?
waardebepaling van uw bedrijf: wat is uw onderneming waard?
good will: hoe om te gaan met good will?
bedrijfsovername: adviezen bij overname van een bedrijf
waardebepaling bij overname van een bedrijf: niet alleen de prijs telt

Als nieuwe gebruiker van Financieel Sterk Ondernemen ontvangt u de software Prognoses & Jaarcijfers (ontwikkeld i.s.m. Deloitte) helemaal gratis! (winkelwaarde € 79,-)

(*) U ontvangt het welkomstgeschenk na betaling van het abonnementsgeld. Dit aanbod is niet geldig bij het kennismakingsabonnement.