1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Uitdagerskrediet voor u in het verschiet?

Het woord "Uitdagerskrediet" past helemaal in de wereld van het ondernemen. Geschikt voor innovatieve ondernemers met vergevorderde plannen voor een baanbrekend project. Ziet u grote kansen voor uw bedrijf, maar zijn de mogelijke grote financiële risico’s voor u te groot? Wellicht is in dat geval het Uitdagerskrediet voor u een oplossing.

Het Uitdagerskrediet komt uit de stal van het ministerie van Economische Zaken. Er zijn diverse soorten kredieten op de markt voor MKB-ers, ook voor ondernemers die innovatief bezig zijn. Maar wat is nu het verschil tussen het Uitdagerskrediet en reguliere bankkredieten? Meestal willen banken vergaande zekerheid. Hierdoor wordt krediet dus pas verstrekt als het project de risicovolle ontwikkelingsfase al voorbij is. Het Uitdagerskrediet is specifiek bedoeld voor de risicovolle ontwikkelingsfase die vóór de markintroductie zit.
De doelstelling van deze kredietregeling is alleen de meest uitzonderlijke projecten te ondersteunen. Dit betekent dat de lat hoog ligt om voor het krediet in aanmerking te komen.

Kenmerken
Uw project dient dan ook aan de volgende kenmerken te voldoen wil u ervoor in aanmerking komen.
- Uw project betreft een vergaande innovatie, dus geen doorontwikkeling of procesverbetering. Het resultaat is een product dat met kop en schouders uitsteekt boven concurrerende producten. 
- Er is een aantoonbare afzetmarkt met een zeer goed commercieel perspectief voor het te ontwikkelen product, dienst of proces.
- Het project is cruciaal voor snelle groei van de onderneming. De ambitie en capaciteiten van de onderneming moeten hierbij passen. De onderneming moet in staat zijn om zowel de technische als de commerciële uitdaging aan te kunnen. 
- Aan het project moeten substantiële technische risico’s verbonden zijn. 
- Zowel de technische als de economische haalbaarheid van het project moet aannemelijk zijn.   
- De financiële risico's van het project gaan de draagkracht van de onderneming te boven.

Belangrijkste kenmerken van het uitdagerskrediet
- Risicodragende projectfinanciering;
- Het kredietbedrag is 35% van de ontwikkelingskosten;
- De minimale projectomvang is € 300.000 aan geraamde ontwikkelingskosten; 
- Het maximum krediet is € 1.000.000 per project;
- De maximale projectduur is 3 jaar;
- Het krediet is renteloos;
- Terugbetaling in maximaal 6 jaar na afronding van het ontwikkelingstraject.
Risicodragend krediet
Het Uitdagerskrediet heeft een risicodragend karakter. Dit risicodragende karakter is beperkt tot de ontwikkelingsfase van het project. Er zijn twee situaties waarbij het Uitdagerskrediet het risico voor de onderneming verlaagt. De ontwikkeling mislukt door technische problemen of het commercieel perspectief verslechtert aanzienlijk gedurende de ontwikkelingsfase. In deze gevallen kan er worden besloten om het project te stoppen en heeft u de mogelijkheid om ontheffing te vragen voor (volledige) terugbetaling. Commerciële risico's na afronding van het ontwikkelingsproject worden niet door het Uitdagerskrediet gedeeld.

Aanvragen...
U kunt een Uitdagerskrediet aanvragen bij Senternovem

De portal Financieel Sterk Ondernemen (FSO) bevat vele Rekenmodellen, Stappenplannen, Checklists en op de praktijk gerichte Financiële Informatie. Met name bedoeld voor de non-financials behorend tot het MKB: ondernemers, bedrijfsadviseurs en managers. Klik hier voor meer informatie en aanmelden!

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Dit artikel behoort tot onze portal Financieel Sterk Ondernemen. Deze portal wordt wekelijks aangevuld met nieuwe rekentools en adviezen.

Tip
Wilt u zich niet aanmelden als gebruiker, kijk dan eens in onze webshop bij de CD-ROMS en losse software.

CD-ROMS
CD-ROM Grip op Financiele Zaken

SOFTWARE
Software Prognoses en Jaarcijfers
Software MKB Kosten Monitor
Software MKB Omzet Monitor

Vergelijkbare artikelen
laatste kans starters als bank financieringsaanvraag afwijst
welke subsidies zijn er voor ondernemers?
kapitaal voor snelgroeiend bedrijf
zelfstandigenfonds voor zzp ers
financiële hulp bij een snelle groei van uw bedrijf
goede perspectieven en toch geen bankkrediet?
uitdagerskrediet voor u in het verschiet?
uw ondernemingsvorm moet passen bij de optimale financiering
aandachtspunten bij een kredietaanvraag
alle financieringsmogelijkheden op een rij...

Als nieuwe gebruiker van Financieel Sterk Ondernemen ontvangt u de software Prognoses & Jaarcijfers (ontwikkeld i.s.m. Deloitte) helemaal gratis! (winkelwaarde € 79,-)

(*) U ontvangt het welkomstgeschenk na betaling van het abonnementsgeld. Dit aanbod is niet geldig bij het kennismakingsabonnement.