1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Bepaal de juiste salarisindicatie bij een vacature

Bij een vacature hoort een arbeidsovereenkomst, inclusief een salarisindicatie die onder meer afhankelijk is van opleiding, leeftijd en werkervaring. Heeft u niet zo vaak een vacature dan is het lastig om voor uw specifieke functie een passend salaris vast te stellen.

Belonen en waarderen
Loon is een belangrijke factor bij het aannemen van personeel, zo blijkt uit onderzoek. Het bedrag dat een medewerker moet verdienen is gebaseerd op vier verschillende gronden. 

Beloningsgrond 1
De inhoud en zwaarte van de functie


Welke taken verricht uw medewerker? Wat de plek is in het bedrijf of de organisatie? Wat zijn de voornaamste verantwoordelijkheden en bevoegdheden? Welke kennis en vaardigheden zijn noodzakelijk voor het op een juiste wijze vervullen van de functie? Al deze factoren kunnen worden vastgesteld door een systeem van functiewaardering dat tevens de salarisschaal bepaalt. Dit kan worden voorgeschreven in de CAO, maar kan ook vrije keuze voor de werkgever zijn.

Beloningsgrond 2
Werkervaring


Welke tijd is er nodig voordat een werknemer op een taakvolwassen niveau een bepaalde functie kan vervullen? Dit komt tot uiting in de opbouw van de salarisschaal in stappen (periodieken of minimum en maximum bedragen).

Beloningsgrond 3
De wijze van uitoefening van de functie


Werkt uw medewerker volgens bepaalde normen? Dit wordt vaak vastgesteld door middel van een beoordelingssysteem. Het is te adviseren in dit systeem zowel de prestaties als de ontwikkeling van de medewerker mee te laten wegen.

Beloningsgrond 4
De vergelijking met de markt


Wat is de beloning op de markt is voor vergelijkbare functies? In een ruimer wordende arbeidsmarkt speelt schaarste in veel functies een minder belangrijke rol. Schaarste drijft de beloning op, een ruim aanbod aan gekwalificeerd personeel drukt de hoogte van de beloning. 


Internet biedt uitkomst
Op internet zijn verschillende sites te raadplegen die u ondersteunen met uitgebreide salarisinformatie per soort functie. Zo is de Loonindicator een zeer nuttige tool. Deze wordt aangeboden vanuit een samenwerkingsverband tussen de vacaturesite JobbingMall en Humanique.  
http://www.humanique.net/jobbingmall/loonindicator/

Andere sites waarmee u kunt vergelijken vindt u bijvoorbeeld op: 
http://sollicitatieinfo.nl/salariswijzer/

 

Tot slot: Salaris is meer dan alleen een bruto maandbedrag
Bij het vaststellen van het salaris staat het bruto maandbedrag vaak uitsluitend centraal. Betrek ook de andere arbeidsvoorwaarden erbij. Denk hierbij aan verlofregelingen, mogelijkheid om parttime te werken etc. Wilt u een aantrekkelijke werkgever zijn dan betaalt u meer dan alleen een aantrekkelijk salaris.

Pensioenregeling
Medewerkers zijn zich vaak niet bewust van de noodzaak van een goede pensioenregeling. Maak ze hiervan bewust! Het totale aandeel van de pensioenkosten ten opzichte van de totale loonkosten is ongeveer 8%. Pensioen is daarmee een belangrijke arbeids¬voorwaarde.

Bron: NCP HRM

Nieuw: Portal FinancieelKlaar!

Handige financiële tools
voor ondernemers en adviseurs.

Met Checklists, Stappenplannen, Rekenmodellen en Voorbeeldmodellen. 


Op het gebied van onder meer begroten, balans en jaarrekening, investeren, financiering, kostenberekening, lenen en schenken en subsidies.  

Wekelijks komen er nieuwe financiële tools bij.

Ga direct kijken, meld u aan als gebruiker en ga direct aan de slag!


www.financieelklaar.nl

Als welkomstgeschenk ontvangt u de software Prognoses en Jaarcijfers (Ontwikkeld i.s.m. BDO Accountants, winkelwaarde € 79,0 excl. BTW).

 

 

 

 

 

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Vergelijkbare artikelen
bepaal de juiste salarisindicatie bij een vacature
salaris indicatie bepalen, hoe doet u dat?
hoogte stagevergoeding: richtlijnen om uw stagevergoeding te bepalen
startsalaris hoger opgeleide afhankelijk van marktvraag
startsalaris jonge hoogopgeleide werknemer
wat zijn gebruikelijke salarissen voor mijn nieuwe werknemers?
over salarisberekening voor uw werknemers: meer vergelijken dan berekening van het salaris
hoogte salaris vaststellen gaat via vergelijken
de hoogte bepalen van het salaris voor uw nieuwe werknemer
dertiende maand of eindejaarsuitkering. waar moet u op letten?


Leidinggevenden hebben meestal ook te maken met begrotingen, jaarcijfers, enzovoort. U ontvangt daarom als nieuwe gebruiker de software “Prognoses en Jaarcijfers” helemaal gratis! (winkelwaarde € 79,-).