1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Effectief debiteurenbeheer van belang voor uw bedrijfscontinuïteit

Veel ondernemers onderschatten het belang van debiteurenbeheer. Meer dan de helft van alle bedrijven heeft moeite met debiteuren. Een deel betaalt te laat terwijl een deel zelfs helemaal niet betaalt. Op jaarbasis gaat daardoor een substantieel deel van de omzet van bedrijven verloren.

Argumenten 
Ondernemers komen met verschillende argumenten om hun gebrekkige inzet op het gebied van debiteurenbeheer goed te praten:

Daar heb ik geen tijd voor!
Ik moet me richten op verkoop en opbouw van het bedrijf.
Daar is mijn onderneming te klein voor.
Ik heb toch een factuur gestuurd?
Iedereen weet toch dat je moet betalen als je wat koopt?
Ik hou me toch ook aan levering afspraken?
Ach, die klant ken ik, die betaalt wel.
Als ik die klant aanmaan, ben ik bang voor omzetverlies.

Bedenk dat debiteurenbeheer een logische bedrijfsactiviteit is. U heeft een bepaalde prestatie verricht of een bepaald product geleverd en daarom heeft u recht op een bepaald geldbedrag. Hoe kleiner uw onderneming des te belangrijker een effectieve omgang met uw debiteuren. De praktijk leert dat veel klanten niet altijd vanzelf betalen of veel later dan afgesproken (als er al een betalingsafspraak is gemaakt). Daarbij komt het regelmatig voor, dat de klant ondanks een slecht betaalgedrag toch verwacht dat u zich aan alle leveringsafspraken houdt. Bedenk dat door slecht betaalgedrag het voortbestaan van uw bedrijf in gevaar kan komen. Alle reden dus om er actief en met zorg mee om te gaan! Daarom is het heel belangrijk dat U een helder beleid opstelt ten aanzien van uzelf en voor uw klanten, waarin u de afspraken en procedures vastlegt.

Een eigen bedrijf betekent dat ook dat u goed met uw debiteuren omgaat en weet dat debiteurenrisico's inhouden. Hierdoor ontstaat een gezonde geldstroom (cashflow), waardoor u kansen kunt grijpen, die voor de groei van uw bedrijf kunnen zorgen. Zie dus uw debiteurenbeleid als een kans op een gezonder financieel bedrijf en daardoor als een juiste investering in uw bedrijf.

De portal Financieel Sterk Ondernemen (FSO) bevat vele Rekenmodellen, Stappenplannen, Checklists en op de praktijk gerichte Financiële Informatie. Met name bedoeld voor de non-financials behorend tot het MKB: ondernemers, bedrijfsadviseurs en managers. Klik hier voor meer informatie en aanmelden!

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Dit artikel behoort tot onze portal Financieel Sterk Ondernemen. Deze portal wordt wekelijks aangevuld met nieuwe rekentools en adviezen.

Tip
Wilt u zich niet aanmelden als gebruiker, kijk dan eens in onze webshop bij de CD-ROMS en losse software.

CD-ROMS
CD-ROM Grip op Financiele Zaken

SOFTWARE
Software Prognoses en Jaarcijfers
Software MKB Kosten Monitor
Software MKB Omzet Monitor

Vergelijkbare artikelen
een originele aanmaning van debiteuren
debiteurenbeheer pakt u zo aan...
effectief debiteurenbeheer van belang voor uw bedrijfscontinuïteit
werken aan een goed debiteurenbeheer
elektronisch factureren: de voors en tegens van elektronisch factureren
uw debiteur betaalt veel te laat? bereken wettelijke rente!
debiteurenbeheer en aanpakken van wanbetalers: wat kan de rechter voor u doen?
debiteurenbeheer en wanbetaling: stappenplan ter beperking van uw risico
debiteurenbeheer: wat u moet weten over debiteurenbeheer
debiteurenbeheer: neem preventieve maatregelen

Als nieuwe gebruiker van Financieel Sterk Ondernemen ontvangt u de software Prognoses & Jaarcijfers (ontwikkeld i.s.m. Deloitte) helemaal gratis! (winkelwaarde € 79,-)

(*) U ontvangt het welkomstgeschenk na betaling van het abonnementsgeld. Dit aanbod is niet geldig bij het kennismakingsabonnement.