1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Businessplan Maken? Adviezen voor Financieel gedeelte Businessplan

Het maken van een businessplan kost tijd en geld maar levert zeker ook wat op! Bedrijven die werken met een businessplan zijn bewezen succesvoller dan bedrijven die geen businessplan maken. Jaarlijks groeit het aantal bedrijven in Nederland met ongeveer 8% terwijl 7% stopt. De belangrijkste reden voor het beëindigen van het bedrijf was het gebrek aan klanten/onvoldoende vraag. Ongeveer 48% van de bedrijven heeft een businessplan. Van de bedrijfsbeëindigers had slechts 25% een businessplan. Het werken met een businessplan is dus een belangrijke succesfactor.

Wat is een businessplan?
Het businessplan is een document waarin de volgende drie belangrijke vragen aan de orde komen:

Vraag 1 van een businessplan
Bij welke afnemers zit de vraag en met welk product kom ik tegemoet aan die vraag?

Vraag 2 van een businessplan
Hoe zet ik mijn business op qua organisatie, prijs, enzovoort?

Vraag 3 van een businessplan
Hoeveel kost dat, hoe financier ik die kosten, en wanneer maakt mijn onderneming winst?

In dit geval bedoelen we met een product een goed en/of een dienst.

Soorten businessplannen
Een businessplan kan voor verschillende situaties worden gemaakt. Bijvoorbeeld voor de onderneming in zijn geheel. In dat geval heet een businessplan meestal "ondernemingsplan". Of voor een combinatie van een bepaald product uit het assortiment en een bepaalde deelmarkt, voor een productfamilie of productlijn en alle mogelijke deelmarkten of voor een deelmarkt en alle mogelijk productfamilies of productlijnen. Maar ook voor een productintroductie of reclamecampagne. In dat geval wordt een businessplan meestal "marketingplan" genoemd.


Het nut van een businessplan
In de eerste plaats is een businessplan nuttig voor u als ondernemer zelf. Een businessplan voorkomt veel onplezierige verrassingen, omdat er tijdens het schrijven van een businessplan op een gestructureerde manier wordt nagedacht over het opzetten van de onderneming, inclusief alle nodige acties, kosten, enzovoort. Een businessplan is gericht op winstgevendheid, omdat in een vroeg stadium wordt nagedacht over belangrijke vragen als: Zit er iemand op mijn product te wachten? Hoe groot is de markt eigenlijk? Wanneer ga ik eindelijk winst maken? Hoelang moet ik het dus uitzingen op reserves? Op dit soort vragen geeft een goed businessplan antwoord.

Een businessplan is absoluut noodzakelijk wanneer u geld moet lenen. De bank zal niet over één nacht ijs gaan en uw businessplan uitgebreid beoordelen. Ook als u een investeerder wilt interesseren, zal deze naar uw businessplan vragen.

Eisen aan een businessplan
Een goed businessplan moet altijd op maat gemaakt worden, rekening houdend met het niveau waarop wordt gekeken. Gaat het om de onderneming, een business, een markt, een productlijn (technologie), een product of een service? Ook kijkt een goed businessplan naar uw bedrijf, uw bedrijfsdoelstellingen, en de huidige situatie waarin uw bedrijf verkeert. Hoe ziet de gewenste situatie er uit? Gaat het om uw regio of om een nationale of zelfs internationale scope? Wie zijn uw concurrenten? Welke trends zijn er in de markt? Hoe gaat u uw onderneming (her-)inrichten? Hierbij spelen alle relevante disciplines "tussen inkoop en verkoop" een rol.

Financiële aspecten van een businessplan
Een belangrijk onderdeel van een businesplan is de financiële paragraaf. Hoeveel geld heeft u nodig, inclusief startkapitaal en om de lopende kosten te kunnen dekken? Hoe gaat u deze kosten financieren? Met eigen geld, geld uit de onderneming, een lening bij de bank, enzovoort?
Wat is uw verkoopprognose? Heeft u rekening gehouden met een aantal scenarios?  Wanneer denkt u op basis van kosten en opbrengsten winst te gaan maken?
 

Nieuw: Portal FinancieelKlaar!

Handige financiële tools
voor ondernemers en adviseurs.

Met Checklists, Stappenplannen, Rekenmodellen en Voorbeeldmodellen. 


Op het gebied van onder meer begroten, balans en jaarrekening, investeren, financiering, kostenberekening, lenen en schenken en subsidies.  

Wekelijks komen er nieuwe financiële tools bij.

Ga direct kijken, meld u aan als gebruiker en ga direct aan de slag!


www.financieelklaar.nl

Als welkomstgeschenk ontvangt u de software Prognoses en Jaarcijfers (Ontwikkeld i.s.m. BDO Accountants, winkelwaarde € 79,0 excl. BTW).

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Dit artikel behoort tot onze portal Financieel Sterk Ondernemen. Deze portal wordt wekelijks aangevuld met nieuwe rekentools en adviezen.

Tip
Wilt u zich niet aanmelden als gebruiker, kijk dan eens in onze webshop bij de CD-ROMS en losse software.

CD-ROMS
CD-ROM Grip op Financiele Zaken

SOFTWARE
Software Prognoses en Jaarcijfers
Software MKB Kosten Monitor
Software MKB Omzet Monitor

Vergelijkbare artikelen
salarisberekening bij een eenmanszaak
zó beschikt u dagelijks over voldoende werkkapitaal in uw bedrijf
zó maakt u een financieringsplan
financieringsplan? nuttiger dan u denkt!!
financieel plan noodzakelijk voor een goede financi�le vertaling van uw businessplan
businessplan maken? adviezen voor financieel gedeelte businessplan
financiële begroting opstellen volgens de regels
over het ondernemingsplan: financiële vragen in het ondernemingsplan
het financi�le gedeelte van uw ondernemingsplan
banktegoeden: hoe zit het met de garantie van uw banktegoed?

Als nieuwe gebruiker van Financieel Sterk Ondernemen ontvangt u de software Prognoses & Jaarcijfers (ontwikkeld i.s.m. Deloitte) helemaal gratis! (winkelwaarde € 79,-)

(*) U ontvangt het welkomstgeschenk na betaling van het abonnementsgeld. Dit aanbod is niet geldig bij het kennismakingsabonnement.