1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Bijtelling leaseauto voor uw werknemer

Voor uw werknemer is het grootste voordeel van een leaseauto de zorgeloosheid. De werkgever betaalt alle maandelijkse kosten en onderhoud wordt door de leasemaatschappij verzorgd. Leaseauto’s zijn meestal nieuwe auto’s, waarbij ook een tankpas wordt geleverd. De leaseauto mag gebruikt worden voor privé-doeleinden, waaronder vakantie.

Bijtelling leaseauto
Als uw werknemer besluit om ook voor privé-doeleinden in een leaseauto van de zaak te rijden, dan wordt een deel van de cataloguswaarde van de leaseauto door de belastingdienst gezien als inkomen. Over dit bedrag betaalt uw werknemer daarom inkomstenbelasting.

Kosten leaseauto
U kunt als werkgever besluiten uw werknemer een contract te laten tekenen dat deze de auto van de zaak gedurende de gehele leaseperiode (meestal 36 maanden) afneemt. Dat betekent dat uw werknemer bij uitdiensttreding binnen drie jaar het leasecontract moet afkopen bij de leasemaatschappij, of de leasekosten zelf moet overnemen. Een nieuwe werkgever neemt het leasecontract meestal liever niet over, maar dat is overigens wel een mogelijkheid om dit probleem op te lossen.

Berekening bijtelling leaseauto
Aangezien de belastingdienst een auto van de zaak ziet als loon in natura moet de werknemer er loonbelasting over betalen. Kijk hier voor de fiscale bijtelling voor 2016.


Voorwaarden bijtelling leaseauto
Uw werknemer betaalt overigens alleen bijtelling als deze meer dan 500 ‘privé kilometers’ per jaar rijdt. Besluit deze de auto alleen voor zakelijke doeleinden te gebruiken, dan moet uw werknemer voor de belastingdienst een sluitende kilometeradministratie bijhouden.

Bijtelling leaseauto en eigen bijdrage
Een eigen bijdrage is een bedrag dat de werknemer aan de werkgever betaalt voor het gebruik van een auto van de zaak. Meestal gebeurt dit omdat de werknemer in een duurdere auto wil rijden dan door de werkgever wordt aangeboden. Alle eigen bijdragen mogen op de bijtelling in mindering worden gebracht. De eigen bijdrage is dus alleen aftrekbaar tot het bedrag van de bijtelling. Als de eigen bijdrage hoger is dan de bijtelling, kan de bijtelling hierdoor in de regel niet 'negatief' worden.
 

Nieuw: Portal FinancieelKlaar!

Handige financiële tools
voor ondernemers en adviseurs.

Met Checklists, Stappenplannen, Rekenmodellen en Voorbeeldmodellen. 


Op het gebied van onder meer begroten, balans en jaarrekening, investeren, financiering, kostenberekening, lenen en schenken en subsidies.  

Wekelijks komen er nieuwe financiële tools bij.

Ga direct kijken, meld u aan als gebruiker en ga direct aan de slag!


www.financieelklaar.nl

Als welkomstgeschenk ontvangt u de software Prognoses en Jaarcijfers (Ontwikkeld i.s.m. BDO Accountants, winkelwaarde € 79,0 excl. BTW).

 

 

 

 

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Vergelijkbare artikelen
bijtelling leaseauto voor uw werknemer
kilometerregistratie en fiscale bijtelling: leg de juiste gegevens vast in uw kilometerregistratie
fiscale bijtelling auto bij gebruik tijdelijke auto
loonadministratie: verschillende belangrijke wijzigingen voor uw loonadministratie
extra aandacht voor loonadministratie werknemers
inlenen personeel: let op uw inlenersaansprakelijkheid bij inlenen personeel
ketenaansprakelijkheid - wie is aansprakelijk bij ketenaansprakelijkheid?
loonheffing - belangrijke punten tav loonheffing
zzp-modelcontract als opvolger van de var
onkostenspeficicatie moet op de loonstrook

Orders en Opdrachten binnenhalenCommerciŽle Tools voor meer Omzet (Zowel Off line als Online)

Helpt u dagelijks met Verkooptools, Verkoopmodellen, Checklists en Stappenplannen op het gebied van Marketing & Sales. Lees meer > ...