1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Bijtelling en Auto van de zaak: Hoe verlaagt u uw bijtelling?

De fiscale bijtelling van uw auto van de zaak is een blijvend aandachtspunt. U kunt bij het vaststellen van de hoogte van de bijtelling ervoor kiezen om uw auto van de zaak op naam van de zaak te zetten of in privé te houden. Zowel de ene als de andere variant heeft voor- en nadelen als het gaat over de bijtelling. Hierna worden de mogelijkheden voor uw zakelijke auto op een rij gezet.

Bijtelling en Zakenauto
Mogelijkheid 1: Auto in privé-vermogen


Behoort de auto tot het privé-vermogen dan hoeft u geen bijtelling toe te passen op uw IB-formulier. U kunt echter de kosten van uw auto niet in rekening brengen van uw onderneming.
Bijtelling en Zakenauto
Mogelijkheid 2: Uw zakenauto in het ondernemingsvermogen


Behoort uw zakenauto tot het ondernemingsvermogen dan krijgt u een bijtelling voor het privé-gebruik van de auto. Behoort uw auto tot het ondernemingsvermogen dan kunt u de kosten in principe van uw bedrijfswinst aftrekken, de BTW als voorbelasting terugvorderen en afschrijven op de auto. Bij een leaseconstructie werkt de procedure vrijwel hetzelfde.

Fictieve bijtelling
Voor het privé-gebruik van uw zakenauto betaalt u een fictieve bijtelling. Klik hier voor de percentages en bedragen voor 2016.

Geen bijtelling
Wilt u geen bijtelling bij uw IB-aangifte dan kunt u dat alleen bereiken door met een degelijke rittenadministratie aan te tonen dat u minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt. Voor de bijtelling wordt woonwerk verkeer tevens gezien als zakelijke kilometers. Rijdt u dus meer dan 500 privé kilometers per jaar, dan geldt een bijtelling. Als de auto halverwege het jaar is aangeschaft, dan worden ten behoeve van de bijtelling deze bedragen aangepast naar het gedeelte van het jaar dat de auto in gebruik is.

Bijtelling verlagen
Wat kunt u doen om uw fiscale bijtelling voor uw zakenauto te verlagen en de bijtelling zo laag mogelijk te krijgen? Afhankelijk van uw specifieke situatie zijn er verschillende mogelijkheden om de bijtelling op uw zakenauto te verlagen. Bijvoorbeeld door de cataloguswaarde van uw auto te bepalen op een lager bedrag en te kiezen voor een schone auto.


 

Wilt u fiscaal bijblijven en optimaal profiteren van de vele fiscale regelingen? 


Meld u dan aan als gebruik van de portal Fiscaal Optimaal Ondernemen.


Deze portal Fiscaal Optimaal Ondernemen (FOO) is hét digitale naslagwerk (incl. Fiscale Tools) voor boekhouders, accountants, adviseurs en ondernemers.
 

Wilt u ook dagelijks gebruik maken van de inhoud van deze fiscale portal?
 
Rekentools, bijvoorbeeld voor BTW-correctie op zakenauto, Afschrijvingsberekeningen, Verliesverrekening, Desinvesteringsbijtellingen
 
Checklists, bijvoorbeeld voor Deelnemingsvrijstellingen, Vermogensplanning, Erf- en Schenkbelasting en Uitstel van Belasting betalen
 
Actuele info en naslagwerken, bijvoorbeeld op het gebied van Bedrijfsoverdracht, Pensioen, het inhuren van ZZP' ers en de wet DBA (modelcontracten)


Meld u dan vandaag nog aan als gebruiker!

Als gratis welkomstgeschenk ontvangt u geheel gratis de software Prognoses en Jaarcijfers (Ontwikkeld i.s.m. BDO Accountants, winkelaarde EURO 79,0 excl. BTW).
 

 

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Vergelijkbare artikelen
kilometeradministratie en fiscale bijtelling: zorg voor nauwkeurige kilometeradministratie
bijtelling en auto van de zaak: hoe verlaagt u uw bijtelling?
middelingsregeling voor sterk wisselend inkomen
regeling voor meewerkende kinderen eenvoudiger
zakelijke bijtelling auto van de zaak: eigen bijdrage versus prive gebruik leaseauto
meewerkaftrek: een nieuw leven voor de meewerkaftrek
urencriterium: administreer uren dat u voor uw onderneming werkt
middeling als middel om op uw inkomstenbelasting te besparen
belgisch of duits loon omrekenen naar nederlands loon
premie ongevallenverzekering en de werkkostenregeling

Orders en Opdrachten binnenhalenCommerciële Tools voor meer Omzet (Zowel Off line als Online)

Helpt u dagelijks met Verkooptools, Verkoopmodellen, Checklists en Stappenplannen op het gebied van Marketing & Sales. Lees meer > ...