1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Hoe maakt u als ondernemer gebruik van de Fiscale Oudedagsreserve (FOR)?

Veel werknemers bouwen via hun werkgever pensioenrechten op. De meeste ondernemers moeten echter zelf voor hun pensioen zorgen. U kunt als ondernemer gebruik maken van de lijfrentepremieaftrek en sinds 2008 is het ook mogelijk fiscale aftrek te krijgen voor inleg in een spaarrekening of een beleggingsrekening. Ondernemers die geen liquiditeiten kunnen of willen missen, kunnen gebruik maken van de fiscale oudedagsreserve.

Fiscale Oudedagsreserve als aftrekpost
Gebruik maken van de Fiscale Oudedagsreserve (FOR) betekent een aftrekpost in de belastingaangifte. De gedachte achter deze regeling is dat u als ondernemer bij de verkoop van uw bedrijf onderneming een lijfrente aanschaft. De fiscus ontvangt dan alsnog belastinggeld omdat de uitkeringen fiscaal zijn belast.

Let op! Fiscale Oudedagsreserve is nog niet voldoende voor uw oudedag
Veel Ondernemers verkijken zich op de oudedagsreserve, omdat ze denken hiermee iets voor hun oudedag te hebben geregeld. Dat is echter niet het geval. Besluit u als ondernemer bij beëindiging van uw bedrijf geen lijfrente aan te schaffen, dan moet u over de oudedagsreserve met de fiscus afrekenen tegen het voor u dan geldend tarief. Deze belastingafdracht is in dat geval niet meer beschikbaar voor uw oudedag. Zet u als ondernemer uw oudedagsreserve wel omzet in een lijfrente, dan zijn de uitkeringen die u uit de lijfrente ontvangt belast met inkomstenbelasting. Omdat de tarieven voor mensen boven de 65 in de eerste twee schijven relatief laag zijn, valt die belastingheffing meestal niet schrikbarend hoog uit.

Geld van Fiscale Oudedagsreserve zit in uw zaak
Het verraderlijke van de oudedagsreserve is dat er geen apart gezette reservering in beschikbaar geld tegenover staat. Uw geld voor uw oude dag zit immers in uw zaak. Als het met de zaak fout afloopt, bent u als ondernemer ook uw oudedagsvoorziening kwijt. Wat dat betreft verkeert u in een relatief slechte positie. Raakt een werknemer met een pensioenregeling zijn baan kwijt dan, behoudt hij immers zijn opgebouwde pensioenrechten. Wilt u als ondernemer net zoveel zekerheid als een werknemer met een pensioenregeling dan moet u reserveren voor uw oude dag in bijvoorbeeld onroerend goed, een lijfrentepolis, een vorm van beleggingen en/of een spaarrekening met een goed rendement.
 

Nieuw: Portal FinancieelKlaar!

Handige financiële tools
voor ondernemers en adviseurs.

Met Checklists, Stappenplannen, Rekenmodellen en Voorbeeldmodellen. 


Op het gebied van onder meer begroten, balans en jaarrekening, investeren, financiering, kostenberekening, lenen en schenken en subsidies.  

Wekelijks komen er nieuwe financiële tools bij.

Ga direct kijken, meld u aan als gebruiker en ga direct aan de slag!


www.financieelklaar.nl

Als welkomstgeschenk ontvangt u de software Prognoses en Jaarcijfers (Ontwikkeld i.s.m. BDO Accountants)

 

 

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Vergelijkbare artikelen
winstvrijstelling voor ib-ondernemers
hoe maakt u als ondernemer gebruik van de fiscale oudedagsreserve (for)?
extra investeringsaftrek voor het mkb
voorwaarden voor vergoeding reiskosten per openbaar vervoer
achterwaartse verliesverrekening: drie jaar verliesverrekening mogelijk
correcte urenregistratie noodzakelijk voor zelfstandigenaftrek
als erfgenaam bedrijf voortzetten? maak gebruik van fiscale faciliteiten
investeringsaftrek - welke investeringsaftrek mogelijk?
kostenvergoeding verstrekken aan uw personeel?
margeregeling - wanneer gebruikt u de margeregeling?

Orders en Opdrachten binnenhalenCommerciŽle Tools voor meer Omzet (Zowel Off line als Online)

Helpt u dagelijks met Verkooptools, Verkoopmodellen, Checklists en Stappenplannen op het gebied van Marketing & Sales. Lees meer > ...