1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

DGA en eigen BV: Kijk uit met schulden van u als DGA richting uw BV!

Een DGA ziet soms zijn eigen BV als een prettige bank waar zonder al teveel moeite geld is te lenen. Schuld aan de eigen bv kan grote gevolgen hebben. Bent u directeur grootaandeelhouder? Pas dan altijd op met lenen van uw eigen bv. Een dga mag dat alleen maar doen als het zakelijk verantwoord is. Hij moet bijvoorbeeld in staat zijn om af te lossen op de schuld, want anders loopt de bv risico.

Geldopname is Winstuitdeling?
Heeft de dga in privé onvoldoende vermogen om een schuld op de rekening courant van de bv binnen een redelijke termijn te voldoen, dan kan de fiscus geldopnamen van de dga van deze rekening aanmerken als winstuitdelingen. De oudedagsvoorziening kan in gevaar komen. En de fiscus kan een stamrecht als afgekocht beschouwen. Dat is fiscaal ongunstig omdat de Belastingdienst in één keer belasting kan heffen over de waarde daarvan als loon uit een vroegere dienstbetrekking.

Wat kunt u het best doen in geval van lening DGA van eigen BV?
Stel in ieder geval een leningsovereenkomst (of rekening-courantovereenkomst) op. Bij de ‘eenmans-bv’ is dat wettelijk verplicht. Niet wettelijk verplicht maar wel aan te raden is het schriftelijk vastleggen van een rentepercentage en een aflossingsschema. Tot slot kunnen zekerheden (zoals een hypotheek, een pand, etc.) het risico verlagen dat de fiscus een uitdeling of afkoop constateert. 

Wilt u fiscaal bijblijven en optimaal profiteren van de vele fiscale regelingen? 


Meld u dan aan als gebruik van de portal Fiscaal Optimaal Ondernemen.


Deze portal Fiscaal Optimaal Ondernemen (FOO) is hét digitale naslagwerk (incl. Fiscale Tools) voor boekhouders, accountants, adviseurs en ondernemers.
 

Wilt u ook dagelijks gebruik maken van de inhoud van deze fiscale portal?
 
Rekentools, bijvoorbeeld voor BTW-correctie op zakenauto, Afschrijvingsberekeningen, Verliesverrekening, Desinvesteringsbijtellingen
 
Checklists, bijvoorbeeld voor Deelnemingsvrijstellingen, Vermogensplanning, Erf- en Schenkbelasting en Uitstel van Belasting betalen
 
Actuele info en naslagwerken, bijvoorbeeld op het gebied van Bedrijfsoverdracht, Pensioen, het inhuren van ZZP' ers en de wet DBA (modelcontracten)


Meld u dan vandaag nog aan als gebruiker!

Als gratis welkomstgeschenk ontvangt u geheel gratis de software Prognoses en Jaarcijfers (Ontwikkeld i.s.m. BDO Accountants, winkelaarde EURO 79,0 excl. BTW).

 

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Vergelijkbare artikelen
dga en eigen bv: kijk uit met schulden van u als dga richting uw bv!
salaris directeur van bv- is uw salaris hoog genoeg?
bv oprichten voor eenmalige hoge bate?
bv oprichten bij eenmalige grote bate: wanneer voor u gunstig?

Orders en Opdrachten binnenhalenCommerciële Tools voor meer Omzet (Zowel Off line als Online)

Helpt u dagelijks met Verkooptools, Verkoopmodellen, Checklists en Stappenplannen op het gebied van Marketing & Sales. Lees meer > ...