1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Extra aandacht voor loonadministratie werknemers

Een goede loonadministratie is nu meer dan ooit van belang voor ondernemers. Sinds 1 januari is het Wetsvoorstel fiscale rechtshandhaving in werking getreden. Daardoor zijn de regels verscherpt voor werknemers die niet zijn opgenomen in de loonadministratie.

6-maandenfinctie
Opvallend daarbij is de 6-maandenfictie in de Wet op de loonbelasting. Deze fictie is van belang als blijkt dat een werknemer niet in de loonadministratie is opgenomen. In dat geval gaat de Belastingdienst ervan uit dat de werknemer ten minste 6 maanden in dienst is bij de werkgever. Deze fictie geldt ook als de werknemer wel in de loonadministratie is opgenomen, maar de werkgever niet, te laat, onjuist of onvolledig eerstedagsmelding heeft gedaan. Ook dan kan de Belastingdienst er fictief van uitgaan dat deze werknemer minstens 6 maanden in dienst is.
Als de desbetreffende werknemer langer dan 6 maanden in dienst is, dan geldt deze langere termijn als uitgangspunt voor een mogelijke naheffingsaanslag. In dat geval moet de Belastingdienst bewijzen dat de werknemer langer in dienst is dan de fictieve termijn van 6 maanden.
Al met al betekent de 6-maandenfictie dat de werkgever belang heeft bij een nauwkeurige loonadministratie. Deze fictie geldt ook voor de socialeverzekeringspremies en de heffing van de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet.

 

Wilt u fiscaal bijblijven en optimaal profiteren van de vele fiscale regelingen? 


Meld u dan aan als gebruik van de portal Fiscaal Optimaal Ondernemen.


Deze portal Fiscaal Optimaal Ondernemen (FOO) is hét digitale naslagwerk (incl. Fiscale Tools) voor boekhouders, accountants, adviseurs en ondernemers.
 

Wilt u ook dagelijks gebruik maken van de inhoud van deze fiscale portal?
 
Rekentools, bijvoorbeeld voor BTW-correctie op zakenauto, Afschrijvingsberekeningen, Verliesverrekening, Desinvesteringsbijtellingen
 
Checklists, bijvoorbeeld voor Deelnemingsvrijstellingen, Vermogensplanning, Erf- en Schenkbelasting en Uitstel van Belasting betalen
 
Actuele info en naslagwerken, bijvoorbeeld op het gebied van Bedrijfsoverdracht, Pensioen, het inhuren van ZZP' ers en de wet DBA (modelcontracten)


Meld u dan vandaag nog aan als gebruiker!

Als gratis welkomstgeschenk ontvangt u geheel gratis de software Prognoses en Jaarcijfers (Ontwikkeld i.s.m. BDO Accountants, winkelaarde EURO 79,0 excl. BTW).

 

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Vergelijkbare artikelen
bijtelling leaseauto voor uw werknemer
kilometerregistratie en fiscale bijtelling: leg de juiste gegevens vast in uw kilometerregistratie
fiscale bijtelling auto bij gebruik tijdelijke auto
loonadministratie: verschillende belangrijke wijzigingen voor uw loonadministratie
extra aandacht voor loonadministratie werknemers
inlenen personeel: let op uw inlenersaansprakelijkheid bij inlenen personeel
ketenaansprakelijkheid - wie is aansprakelijk bij ketenaansprakelijkheid?
loonheffing - belangrijke punten tav loonheffing
zzp-modelcontract als opvolger van de var
onkostenspeficicatie moet op de loonstrook

Orders en Opdrachten binnenhalenCommerciële Tools voor meer Omzet (Zowel Off line als Online)

Helpt u dagelijks met Verkooptools, Verkoopmodellen, Checklists en Stappenplannen op het gebied van Marketing & Sales. Lees meer > ...