1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Urenregistratie voor uw bedrijf? Zo maakt u een goede urenregistratie...

Een urenregistratie kunt u als ondernemer gebruiken voor verschillende doeleinden. Zo kunt u een urenregistratie gebruiken om aan te tonen bij de fiscus dat u voldoet aan et zogenoemde urencriterium. Dat is het minimumaantal uren dat een ondernemer jaarlijks in zijn zaak moet steken om voor allerlei fiscale faciliteiten in aanmerking te kunnen komen.

Gebruik van een urenregistratie
Een urenregistratie kunt u ook gebruiken om bij te houden hoeveel uren gefactureerd dient te worden aan uw opdrachtgevers. Dit geldt met name voor ondernemers die werken voor opdrachtgevers op uurbasis. Bovendien is het voeren van een urenregistratie voor u als ondernemer nuttig om overzicht te houden van al uw bedrijfsactiviteiten, inclusief de niet-facturabele uren.

Softwarepakket voor urenregistratie
Een eenvoudig te bedienen softwarepakket voor een elektronische urenregistratie verdient de voorkeur boven de achterkant van een sigarendoosje. Totalen, gemiddelden en verhoudingen kunt u met een goed softwarepakket namelijk eenvoudig berekend worden.

Stappenplan voor het maken van een urenregistratie
Voor het maken van een urenregistratie maakt u een indeling in categorieën van de ondersteunende uren. Die kunt u als volgt kunnen onderverdelen:

- administratie
- acquisitie
- vervoer
- onderhoud
- studie.
Urenregistratie toegespitst op uw situatie
U kunt eventueel meer categorieën maken, die toegespitst zijn op uw situatie. Bent u nog starter dan kunt u kiezen voor de categorie opstartwerkzaamheden. Bent u heel veel tijd kwijt met acquisitie dan kunt u deze uren verder verantwoorden door ze op te splitsen in telefoongesprekken, bedrijfsbezoek en netwerken met collega’s. Houdt het totaal aantal categorieën van uw urenregistratie beperkt voor het behoud van een goed overzicht.

Te factureren uren bijhouden in een urenregistratie
Bepaal via uw urenregistratie hoe u de uren gaat bijhouden die u factureert aan uw opdrachtgever. Hoe dan ook moet u alle uren die u besteedt aan uw kernactiviteit bijhouden, ook als u ze niet factureert. Dit is immers tijd die u in uw bedrijf heeft gestoken en die u wilt kunnen aantonen om aan het urencriterium van de Belastingdienst te voldoen. Of om te kunnen berekenen wat uw gemiddelde uurloon ongeveer is.

Frequentie van het bijhouden van uw urenregistratie
Bepaal hoe vaak u de uren bij gaat houden. Een consultant die weken achtereen aan hetzelfde project werkt, heeft aan eens per week voldoende. Een beginnend adviseur met een eigen advieskantoor die met veel verschillende zaken bezig is, kan het beste aan het einde van elke dag zijn uren invullen.

Registreren per gewerkte maand
Registreer in uw softwareprogramma per gewerkte maand. Geef dit tabblad een naam (bijvoorbeeld: gewerkte uren januari) en maak hierin tenminste de volgende kolommen aan:
- datum
- uren
- omschrijving
- soort werk
- opdrachtgever.

Met deze gegevens voldoet u aan de basis van een professionele urenregistratie. Voeg eventueel de kolom kern/ondersteunend toe. Hierin geeft u met een code het onderscheid aan tussen activiteiten die tot uw core business behoren en de activiteiten waarvoor dit niet geldt.

Voeg eventueel een kolom “te factureren uren” toe. Hieronder kunt u aangeven welk deel van de uren die u aan een kernactiviteit heeft besteed, ook daadwerkelijk gaat factureren aan uw opdrachtgever(s). In een ideale situatie zijn die uren altijd gelijk, in de praktijk kan het voorkomen dat u de opdrachtgever wat minder of meer in rekening brengt dan u daadwerkelijk heeft gewerkt. Bijvoorbeeld omdat er een vaste prijs was afgesproken.

Urenregistratie ook voor uw bedrijf?
Is een urenregistratie iets voor uw bedrijf? Een goede urenregistratie geeft overzicht over uw bezigheden. Wat is bijvoorbeeld de verhouding tussen de uren die u besteedt aan uw kernactiviteit en de uren die u besteedt aan ondersteunende werkzaamheden? Hoeveel tijd is er afgelopen maand besteed aan acquisitie?

Elke maand kunt u dan uw gegevens toewijzen aan een apart tabblad. Als u een overzicht wilt maken van het verloop van uw gewerkte uren of van de verhouding tussen totale uren en gefactureerde uren, kunt u hiervan handige tabellen en grafieken maken in een apart tabblad. Uw urenregistratie is zo op orde.


Behoefte aan Financiële Informatie, Rekenmodellen, Adviezen en Checklists? 

Meld u dan aan voor de portal Financieel Sterk Ondernemen (FSO)

Speciaal ontwikkeld voor ondernemers, accountants, boekhouders en adviseurs.

Bijvoorbeeld Rekentools om Goodwill te berekenen, Prognoses te maken en Financiële Analyses. 

Maar ook Adviezen en Tips over Financieringsvormen, Financieringsrisico's en Financieel Beheer 

Meld u zich daarom vandaag nog aan voor de portal Financieel Sterk Ondernemen.

Nieuwe gebruikers voor een jaar ontvangen als welkomstgeschenk geheel gratis de
 Software Prognoses en Jaarcijfers (t.w.v. € 79,- excl. BTW, ontwikkeld in samenwerking met accountantskantoor BDO).

Klik hier  om u direct aan te melden als gebruiker.

Klik hier  voor meer informatie.

 

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Dit artikel behoort tot onze portal Financieel Sterk Ondernemen. Deze portal wordt wekelijks aangevuld met nieuwe rekentools en adviezen.

Tip
Wilt u zich niet aanmelden als gebruiker, kijk dan eens in onze webshop bij de CD-ROMS en losse software.

CD-ROMS
CD-ROM Grip op Financiele Zaken

SOFTWARE
Software Prognoses en Jaarcijfers
Software MKB Kosten Monitor
Software MKB Omzet Monitor

Vergelijkbare artikelen
bereken uw uurtarief/dagtarief op maat
welke declaratiemethode kiest u?
uren schrijven lastig voor consultants
kostprijsberekening: geen bedrijf kan zonder!
kostprijsberekeningen moet iedere ondernemer kunnen maken
maak regelmatig een kostprijsberekening voor een goed rendement
over kostprijs berekening: maak regelmatig een kostprijs berekening
urenregistratie voor uw bedrijf? zo maakt u een goede urenregistratie...
de prijs van uw product of dienst
kostprijs - hoe bepaalt u uw kostprijs?

Als nieuwe gebruiker van Financieel Sterk Ondernemen ontvangt u de software Prognoses & Jaarcijfers (ontwikkeld i.s.m. Deloitte) helemaal gratis! (winkelwaarde € 79,-)

(*) U ontvangt het welkomstgeschenk na betaling van het abonnementsgeld. Dit aanbod is niet geldig bij het kennismakingsabonnement.