1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Kosten Praktijkruimte opvoeren als Bedrijfskosten?

De ondernemer die in zijn privéwoning woont en werkt, kan de kosten van de praktijkruimte in zijn woning slechts als bedrijfskosten opvoeren als er fiscaal bezien sprake is van een ‘kwalificerende werkruimte’.

Als ondernemer moet u niet alleen een deel van het inkomen verdienen uit de werkruimte, maar ook moet de werkruimte bouwkundig een zelfstandig onderdeel van uw woning uitmaken (ondermeer eigen sanitaire voorziening en eigen ingang).

Verschil tussen eigen woning en huurwoning
Bij een eigen woning is een beperkte kostenaftrek mogelijk: de wet staat een jaarlijkse, forfaitaire aftrek toe van 4% van de verkoopwaarde van het gedeelte van de woning dat als werkruimte wordt gebruikt. Bij een huurwoning kan de ondernemer meer kosten voor de werkruimte opvoeren, aftrekbaar zijn dan een evenredig deel van de huur en de huurderslasten (zoals de kosten van gas, licht en water).

Onaanvaardbaar verschil volgens de rechter
De rechter heeft recent beslist dat dit verschil in behandeling onaanvaardbaar is. De casus was dat een belastingplichtige zijn onderneming uitoefende in zijn eigen woning. Een deel van de kosten van gas, elektra en water had de belastingplichtige toegerekend aan de onderneming en in zijn aangifte als bedrijfskosten in aftrek gebracht. De belastingdienst weigerde de aftrek. De rechter was echter een andere mening toegedaan en accepteerde de kosten van gas, elektra en water als wel bedrijfskosten.

De belastingdienst voert nog een verdere procedure tegen een vergelijkbare zaak. Maar, als u de aangifte over het jaar 2007 nog moet indienen is het verstandig om met deze uitspraak rekening te houden en meteen te kijken of u de oude jaren nog kunt corrigeren.

© Auteur: mr. René van Raalte FB van het Fiscaal Adviesbureau Ficalis.

Wilt u fiscaal bijblijven en optimaal profiteren van de vele fiscale regelingen? 


Meld u dan aan als gebruik van de portal Fiscaal Optimaal Ondernemen.


Deze portal Fiscaal Optimaal Ondernemen (FOO) is hét digitale naslagwerk (incl. Fiscale Tools) voor boekhouders, accountants, adviseurs en ondernemers.
 

Wilt u ook dagelijks gebruik maken van de inhoud van deze fiscale portal?
 
Rekentools, bijvoorbeeld voor BTW-correctie op zakenauto, Afschrijvingsberekeningen, Verliesverrekening, Desinvesteringsbijtellingen
 
Checklists, bijvoorbeeld voor Deelnemingsvrijstellingen, Vermogensplanning, Erf- en Schenkbelasting en Uitstel van Belasting betalen
 
Actuele info en naslagwerken, bijvoorbeeld op het gebied van Bedrijfsoverdracht, Pensioen, het inhuren van ZZP' ers en de wet DBA (modelcontracten)


Meld u dan vandaag nog aan als gebruiker!

Als gratis welkomstgeschenk ontvangt u geheel gratis de software Prognoses en Jaarcijfers (Ontwikkeld i.s.m. BDO Accountants, winkelaarde EURO 79,0 excl. BTW).

 

 

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Vergelijkbare artikelen
kosten rechtsbijstand bij ontslag voor uw werknemer niet aftrekbaar
bedrijfskosten: welke bedrijfskosten zijn fiscaal aftrekbaar?
kosten praktijkruimte opvoeren als bedrijfskosten?
de meewerkaftrek: geen beloning maar aftrek voor uw partner
kostenmaatschap: samenwerken via kostenmaatschap kent zowel voordelen als nadelen
afschrijving - wat moet u weten over afschrijving

Orders en Opdrachten binnenhalenCommerciŽle Tools voor meer Omzet (Zowel Off line als Online)

Helpt u dagelijks met Verkooptools, Verkoopmodellen, Checklists en Stappenplannen op het gebied van Marketing & Sales. Lees meer > ...