1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Rekentool voor beslissing Nieuwe auto: Kopen, Huren of Leasen?

Wie over een zakenauto wil beschikken, kan kiezen uit een aantal mogelijkheden. Maar wat is nu het voordeligst? Kopen, huren of leasen? Een speciale Rekentool helpt u hierbij.

Drie vormen van financiering mogelijk 
Er zijn drie soorten leasing: financial, operational en sale and lease back. Operational lease lijkt qua vorm sterk op huren: de auto is eigendom van de leasemaatschappij en u huurt de wagen van de maatschappij. Het economisch risico ligt bij de leasefirma. Bij financial lease staat de auto bij u op de balans, na de betaling van de laatste termijn bent u eigenaar. Beide constructies hebben zo hun voordelen.

Operational lease
Voor operational lease pleit dat de solvabiliteit van de onderneming beter is, er wordt geen beslag gelegd op werkkapitaal. Daarnaast heeft u minder administratieve lasten en loopt u minder risico’s wat bijvoorbeeld diefstal en restwaarde betreft.

Financial lease
Bij financial lease kunt u daarentegen profiteren van fiscale faciliteiten. Bovendien is de financiering specifiek op de auto afgestemd. En misschien nog wel het belangrijkste voordeel: uiteindelijk wordt u eigenaar van de auto.
Sale and lease back
Dan is er nog sale and lease back: daarbij verkoopt u de auto aan de leasemaatschappij, waarna er een leaseconstructie voor wordt gemaakt. Zo kunt u het door de auto opgebrachte geld vrijmaken voor andere zaken. En net als bij de andere vormen van leasing geldt dat u van tevoren weet wat u per maand kwijt bent en zo niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Restwaarde
Als u uw auto in eigen beheer heeft, loopt u de kans dat de restwaarde lager uitvalt dan gedacht. Bij een leaseconstructie is de maatschappij daarvoor verantwoordelijk. Maar het kan uiteraard ook andersom uitpakken: de auto brengt meer op. In dat geval is het voordeel ook voor u.

Huurkoop
Mocht u niet willen leasen, maar niet over voldoende eigen kapitaal beschikken om een auto te kopen, dan is huurkoop een optie. Daarmee kunt u de betaling over een langere termijn, bijvoorbeeld twee jaar, uitspreiden. Meestal wordt hierbij de te verwachten restwaarde reeds verrekend met de nieuwprijs. Dat scheelt flink in de maandlasten ten opzichte van leasing. Na afloop van de huurkoopperiode moet het restbedrag worden betaald als u eigenaar wilt blijven van de auto.

Wat kiest u?
Als u over voldoende middelen beschikt om een auto te kunnen kopen, is dat een goede optie. Immers, een leasemaatschappij berekent ook kosten in de vorm van een winstmarge. Dat wordt overigens weer deels teniet gedaan door het feit dat leasemaatschappijen auto’s in grote partijen aanschaffen en zo flinke kortingen krijgen en dit kunnen doorberekenen. Ook is het zo dat het door u geïnvesteerde werkkapitaal in een auto, anders rente zou opbrengen. Bovendien is leasen makkelijk, de maatschappij neemt de administratie deels uit handen.

Rekentool Leasen of Kopen?
Wilt u zelf kunnen uitrekenen wat voor u in uw concrete situatie het voordeligst is, meld u dan aan voor Financieel Sterk Ondernemen. Met deze rekentool kunt u berekenen hoeveel het ongeveer zal kosten om een voertuig of een ander product te leasen en kunt u die resultaten vergelijken met het bedrag dat u kwijt bent als u hetzelfde voertuig financiert door middel van een lening. De werkbladen gaan uit van een eenvoudige leaseovereenkomst en houden geen rekening met variabele aspecten van de verschillende beschikbare leasevormen.

 

Zoekt u een ervaren jurist voor een goed advies?
Op zoek naar een ervaren jurist om u te adviseren en begeleiden op het gebied van Ondernemingsrecht of Arbeidsrecht?

Bel naar mr. drs. J.B. Mulder van Groenendaal Juridische Advisering B.V. te Hilversum (T. 06 55331513) of kijk op www.groenendaal.nu

 

Behoefte aan Financiële Informatie, Rekenmodellen, Adviezen en Checklists? 

Meld u dan aan voor de portal Financieel Sterk Ondernemen (FSO)

Speciaal ontwikkeld voor ondernemers, accountants, boekhouders en adviseurs.

Bijvoorbeeld Rekentools om Goodwill te berekenen, Prognoses te maken en Financiële Analyses. 

Maar ook Adviezen en Tips over Financieringsvormen, Financieringsrisico's en Financieel Beheer 


Meld u zich daarom vandaag nog aan voor de portal Financieel Sterk Ondernemen.

Nieuwe gebruikers voor een jaar ontvangen als welkomstgeschenk geheel gratis de
 Software Prognoses en Jaarcijfers (t.w.v. € 79,- excl. BTW, ontwikkeld in samenwerking met accountantskantoor BDO).

Klik hier om u direct aan te melden als gebruiker.

Klik hier voor meer informatie.

 

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Dit artikel behoort tot onze portal Financieel Sterk Ondernemen. Deze portal wordt wekelijks aangevuld met nieuwe rekentools en adviezen.

Tip
Wilt u zich niet aanmelden als gebruiker, kijk dan eens in onze webshop bij de CD-ROMS en losse software.

CD-ROMS
CD-ROM Grip op Financiele Zaken

SOFTWARE
Software Prognoses en Jaarcijfers
Software MKB Kosten Monitor
Software MKB Omzet Monitor

Vergelijkbare artikelen
hoe berekent u uw autokosten op kilometerbasis?
over de rittenadministratie: zorg voor een correcte rittenadministratie
rekentool voor beslissing nieuwe auto: kopen, huren of leasen?
variabele kosten van uw zakenauto
belangrijke onderdelen van uw autokosten
wat zijn uw werkelijke kosten per kilometer?

Als nieuwe gebruiker van Financieel Sterk Ondernemen ontvangt u de software Prognoses & Jaarcijfers (ontwikkeld i.s.m. Deloitte) helemaal gratis! (winkelwaarde € 79,-)

(*) U ontvangt het welkomstgeschenk na betaling van het abonnementsgeld. Dit aanbod is niet geldig bij het kennismakingsabonnement.