1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Salaris Directeur van BV- Is uw salaris hoog genoeg?

Hoe hoog is uw salaris uit uw BV? Heeft u ook salaris uit een van de dochtermaatschappijen? Het risico bestaat dat de Belastingdienst uw salaris niet hoog genoeg vindt en een naheffingsaanslag plus boete oplegt. Probeer dit te voorkomen.

Een aandeelhouder met een (direct of indirect) 5%-aandelenbelang of meer is volgens de wet een aanmerkelijk belanghouder. Voor een aanmerkelijk belanghouder die werkzaamheden verricht voor de eigen vennootschap of die bepaalde zaken ter beschikking stelt aan de eigen vennootschap, geldt in principe een wettelijk bepaald minimum salaris. 

Salaris per vennootschap
Indien u in verschillende vennootschappen een aanmerkelijk belangaandelenpakket bezit, geldt wellicht nog een aanvullende regeling: ‘de doorbetaaldloonregeling’. Dit houdt globaal in dat voor iedere vennootschap waarin u direct of indirect een aandelenbelang van minimaal 5% heeft en waarvoor u enige werkzaamheden verricht, u een salaris moet ontvangen.

Als directeur-grootaandeelhouder bent u in loondienst van uw bv. De belastingdienst gaat voor de hoogte van uw loon uit van het zogenoemde gebruikelijk loon: uw beloning moet in overeenstemming zijn met wat in de markt een gebruikelijke beloning is voor dezelfde arbeid qua niveau en arbeidsduur, als er geen sprake zou zijn van aandeelhouderschap. Uitgangspunt is dat dat loon nooit minder is dan € 40.000.

Als u vindt dat uw beloning lager moet zijn, moet u dat aannemelijk kunnen maken. Stel dat u een loon van tenminste € 40.000 in aanmerking hebt genomen, maar de belastingdienst vindt dat te laag. In dat geval moet de belastingdienst aannemelijk kunnen maken dat dat bedrag lager is dan 70% van wat in de markt gebruikelijk is.
Risico voorkomen: wat kunt u als dga het best doen? 
Het risico kunt u uitsluiten door de Belastingdienst te vragen om afgifte van:

1) een beschikking gebruikelijk loon
2) een ‘doorbetaaldloonregeling’. Met het eerste verzoek sluit u de hoogte van uw salaris kort. Het verzoek doorbetaaldloonregeling houdt globaal in dat slechts één vennootschap aan de aanmerkelijk belanghouder salaris uitbetaalt en daarover loonheffing(en) zal inhouden. Het bijkomend voordeel hiervan is dat ook de vele administratieve verplichtingen die in principe per vennootschap gelden, zijn ondergebracht bij één vennootschap.
 

Wilt u fiscaal bijblijven en optimaal profiteren van de vele fiscale regelingen? 


Meld u dan aan als gebruiker van de portal Fiscaal Optimaal Ondernemen.


Deze portal Fiscaal Optimaal Ondernemen (FOO) is hét digitale naslagwerk (incl. Fiscale Tools) voor boekhouders, accountants, adviseurs en ondernemers.
 

Wilt u ook dagelijks gebruik maken van de inhoud van deze fiscale portal?
 
Rekentools, bijvoorbeeld voor BTW-correctie op zakenauto, Afschrijvingsberekeningen, Verliesverrekening, Desinvesteringsbijtellingen
 
Checklists, bijvoorbeeld voor Deelnemingsvrijstellingen, Vermogensplanning, Erf- en Schenkbelasting en Uitstel van Belasting betalen
 
Actuele info en naslagwerken, bijvoorbeeld op het gebied van Bedrijfsoverdracht, Pensioen, het inhuren van ZZP' ers en de wet DBA (modelcontracten)


Meld u dan vandaag nog aan als gebruiker!

Als gratis welkomstgeschenk ontvangt u geheel gratis de software Prognoses en Jaarcijfers (Ontwikkeld i.s.m. BDO Accountants, winkelaarde EURO 79,0 excl. BTW).

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Vergelijkbare artikelen
dga en eigen bv: kijk uit met schulden van u als dga richting uw bv!
salaris directeur van bv- is uw salaris hoog genoeg?
bv oprichten voor eenmalige hoge bate?
bv oprichten bij eenmalige grote bate: wanneer voor u gunstig?

Orders en Opdrachten binnenhalenCommerciële Tools voor meer Omzet (Zowel Off line als Online)

Helpt u dagelijks met Verkooptools, Verkoopmodellen, Checklists en Stappenplannen op het gebied van Marketing & Sales. Lees meer > ...