1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Salarisindicatie voor nieuwe werknemers: hoe bepaalt u het salaris?

Alvorens u een nieuwe werknemer aanneemt, is het van belang dat u eerst goed nadenkt over de hoogte van het salaris. Want zit u als werkgever te hoog, dan kost dat uw bedrijf onnodig veel geld en zal uw werknemer altijd teveel blijven verdienen. Zit u te laag dan zal een goede werknemer niet snel bij uw bedrijf komen werken.

Hoe bepaalt u een salarisindicatie?
Er zijn verschillende manieren om als werkgever erachter te komen wat de hoogte is van het salaris voor uw nieuwe werknemer.

Kijk bijvoorbeeld eens naar informatie uit personeelsadvertenties in dag- en weekbladen. Nadeel hierbij is dat maar een klein aantal advertenties het salaris vermeldt. De advertenties van headhunters bevatten meestal wel salarisindicaties en ook de extralegale voordelen staan vermeld.

Sommige Branche- en vakverenigingen rapporteren over onderzoek naar het salaris van de werknemers van hun leden. U kunt eens informeren bij uw brancheorganisatie.
Bel eens met een werving- en selectiebureau of een headhunter. Dat levert vaak concrete informatie op. Deze adviseurs weten wat hun opdrachtgevers bereid zijn te betalen en kunnen hierdoor als een bron van informatie fungeren. 

Leden uit uw eigen netwerk van collega's, vrienden, kennissen en familieleden praten ongetwijfeld wel eens over salarissen. Gewoon vragen dus. Ook kunt u zoeken op internet op websites die informatie geven over een salarisindicatie per functie.

Bezint eer ge begint...
Er zijn dus nogal wat bronnen om te komen tot een salarisindicatie van uw personeel. Kijk als werkgever echter uit en blijf kritisch. De meeste bronnen werken met globale indicaties. Individuele beslissingen hierop baseren, geeft u niet veel zekerheid. Er zijn vaak grote verschillen tussen de beloning bij overheids-, non-profitorganisaties en het bedrijfsleven. Dat geldt ook voor grote, bureaucratisch georganiseerde commerciële organisaties en kleinere bedrijven. Vergelijk dus geen ‘appels’ met ‘peren’. In sommige sectoren 'kan' meer dan in andere, afhankelijk van de vraag hoeveel en hoe gemakkelijk het geld in het bedrijf wordt verdiend. Verder spelen variabelen als leeftijd, opleiding en ervaring een belangrijke rol in de te bepalen salarisindicatie. Ook spelen er bij het bepalen van de hoogte van het salaris regionale verschillen. Een sterke werkgever in een 'geïsoleerde' streek, met weinig concurrerende werkgelegenheid, kan een bepaalde greep op de lokale arbeidsmarkt hebben.

Ondersteuning nodig bij het bepalen van een salarisindicatie van nieuw personeel?
Meld u dan aan als gebruiker van de portal HRM-Tools voor leidinggevenden. U krijgt dan onder meer de beschikking over een rekentool voor het berekenen van een salarisindicatie, naast vele andere tools (zoals een tool voor het maken van een arbeidscontract op maat) die u nodig heeft om personeel te kunnen aannemen.
Klik hier voor meer informatie en aanmelden


Juridisch adviseur Arbeidsrecht nodig?

Bent u als leidinggevende bezig met de voorbereiding van een besluit.

Zodat u een advies nodig heeft van een gespecialiseerd Juridisch Adviseur Arbeidsrecht?

Bijvoorbeeld op het gebied van:

- Het aannemen of ontslaan van personeel;
- Een voorgenomen reorganisatie;
- Of personeelsbeleid.

Neem dan contact op met Groenendaal, Juridisch Adviesbureau voor Arbeidsrecht te Hilversum.

Dit bureau geeft u praktisch advies gericht op concreet resultaat, tegen betaalbare tarieven.


Het eerste gesprek is altijd gratis. 

U kunt bellen met (T) 035 6 42 10 52

Meer informatie: www.groenendaal.nu

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Vergelijkbare artikelen
hoe maakt u een goede functieomschrijving bij een vacature?
zo maakt u een goede vacaturetekst
let op wettelijke regels bij het opstellen van uw vacaturetekst
personeel aannemen begint bij een goede arbeidsovereenkomst
houd rekening met een liegende sollicitant
hoe herkent u een namaakdiploma?
personeel nodig bij (door)groei van uw bedrijf?
beginsalaris bepalen: aanvangsalaris een kwestie van afwegen en vergelijken
salarisvragen die u kunt stellen als werkgever bij sollicitaties
stappenplan personeel aannemen


Leidinggevenden hebben meestal ook te maken met begrotingen, jaarcijfers, enzovoort. U ontvangt daarom als nieuwe gebruiker de software “Prognoses en Jaarcijfers” helemaal gratis! (winkelwaarde € 79,-).