1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Wat te doen als uw werknemer Salarisverhoging vraagt?

Het woord salarisverhoging zal u als werkgever niet prettig in de oren klinken. Want salarisverhoging betekent meer maandelijkse loonkosten die u niet meer zo gemakkelijk kunt terugdraaien. Een salarisverhoging wordt niet zo snel meer gevolgd door een salarisverlaging. Dat betekent dat u als werkgever u goed bewust moet zijn van de factoren op basis waarvan u wel of niet salarisverhoging wilt toekennen aan uw werknemer. Zorg ervoor dat u de belangrijkste factoren voor salarisverhoging in uw hoofd heeft op het moment dat uw werknemer u om salarisverhoging vraagt. De volgende drie factoren zijn in elk geval van belang…

Factor 1 voor een salarisverhoging
Uw werknemer doet wat u als werkgever wilt en zelfs meer dan dat… 


Waardering voor het werk van uw werknemer en erkennen dat deze zelfs meer doet dan u had verwacht, heeft een prijskaartje. Salarisverhoging kan een passend antwoord zijn om uw werknemer tevreden te houden. Wie een salarisverhoging krijgt, moet dat ook waard zijn.
Factor 2 voor een salarisverhoging
De marktwaarde van uw werknemer laat salarisverhoging toe


Tijdens een beoordelingsgesprek kijkt u als werkgever vooral naar wat uw werknemer kost en wat deze oplevert. Via bijvoorbeeld personeeladvertenties, internet of brancheorganisaties kunt u nagaan wat uw concurrent betaalt voor een werknemer met vergelijkbare kwaliteiten. En zijn er grote salarisverschillen met uw concurrent, zorg ervoor dat u die kunt uitleggen. Bijvoorbeeld door bepaalde emolumenten (voordelen voor de werknemer) te bieden die uw concurrent niet biedt. Zoals een premievrij pensioen of een dertiende maand.


Factor 3 voor een salarisverhoging
Het moment is er geschikt voor


Het moment waarop u uw werknemer een salarisverhoging kunt toekennen is ook voor u als werkgever van belang. Dat moment kan bijvoorbeeld zijn aangebroken als uw bedrijf een paar grote opdrachtgevers heeft binnengesleept. Of als uw werknemer een goede prestatie heeft geleverd of een diploma behaald. Vraag u als werkgever af hoe belangrijk uw werknemer voor uw bedrijf is en probeer een inschatting te maken wat deze uw bedrijf opbrengt.

Alternatieven
Vindt u als werkgever dat uw werknemer op zich wel goed functioneert maar ziet u geen redenen om een loonsverhoging af te spreken? Zoek dan naar een andere vorm van extra beloning. Bijvoorbeeld in de vorm van een eenmalige bonus, extra vakantiedagen, een opleiding, flexibeler werktijden of een betere functie.

Behoefte aan digitale ondersteuning?
Gaat u met uw werknemer(s) onderhandelen over een salarisverhoging of wordt u regelmatig door uw werknemers benaderd met het verzoek om een salarisverhoging, meld u dan aan als gebruiker van HRM-Tools voor Leidinggevenden. U krijgt dan onder meer de beschikking over een uitgebreide Checklist met Salarisvragen van de Werknemer die u kunt langslopen om optimaal te zijn voorbereid voor een gesprek over een salarisverhoging. Klik hier voor meer informatie en aanmelden

 

Juridisch adviseur Arbeidsrecht nodig?

Bent u als leidinggevende op zoek naar juridische ondersteuning en advisering met betrekking tot HRM? 

- Omdat uw bedrijf groeit en u allerlei juridische zaken rond uw personeel goed wilt regelen.
- Of omdat u personeel moet ontslaan vanwege een reorganisatie.
- Of vanwege een andere reden?

Neem dan contact op met Groenendaal Juridisch Adviesbureau voor Arbeidsrecht te Hilversum.

Dit bureau geeft u concreet en praktisch juridisch advies, tegen betaalbare tarieven.


Het eerste gesprek is altijd gratis. 

U kunt bellen met  (T) 035 6 42 10 52/ (GSM) 06 55 33 15 13  of het contactformulier invullen.

Meer informatie over Groenendaal Juridisch Adviesbureau: www.groenendaal.nu

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Vergelijkbare artikelen
bepaal de juiste salarisindicatie bij een vacature
salaris indicatie bepalen, hoe doet u dat?
hoogte stagevergoeding: richtlijnen om uw stagevergoeding te bepalen
startsalaris hoger opgeleide afhankelijk van marktvraag
startsalaris jonge hoogopgeleide werknemer
wat zijn gebruikelijke salarissen voor mijn nieuwe werknemers?
over salarisberekening voor uw werknemers: meer vergelijken dan berekening van het salaris
hoogte salaris vaststellen gaat via vergelijken
de hoogte bepalen van het salaris voor uw nieuwe werknemer
dertiende maand of eindejaarsuitkering. waar moet u op letten?


Leidinggevenden hebben meestal ook te maken met begrotingen, jaarcijfers, enzovoort. U ontvangt daarom als nieuwe gebruiker de software “Prognoses en Jaarcijfers” helemaal gratis! (winkelwaarde € 79,-).