1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Over Goodwill - Fiscale aspecten van goodwill

In de economisch betere periode die inmiddels achter ons ligt hebben tal van ondernemers overnames gedaan en vaak stevige bedragen aan goodwill betaald. Fiscaal werd die goodwill opgenomen op de fiscale balans. In de jaren daarna (meestal een periode van vijf jaar, al kwamen in andere branches langere periodes voor) werd de gekochte goodwill vervolgens ten laste van het resultaat afgeschreven. 

Waardering goodwill 
Met de invoering van het wetsvoorstel ‘Werken aan winst’ werd het ingaande 2007 als gevolg van art. 3.30 Wet IB 2001 verplicht om voor goodwill een minimale afschrijvingsperiode van tien jaren te hanteren. Dat was ook het geval als de overname had plaatsgevonden vóór 2007. In dat geval diende het nog aan goodwill openstaande bedrag uitgesmeerd te worden de nog resterende periode uitgaande van een totale afschrijvingsduur van 10 jaar. Dat leidt dus tot een langere periode met een betrekkelijk lage afschrijving.De economisch gunstige jaren liggen achter ons en nu het niet goed gaat met de economie kan blijken dat u voor een gekocht bedrijf teveel heeft betaald. Afwaardering van goodwill op lagere bedrijfswaarde is echter toegestaan (mits duurzame waardedaling), hiermee kunt u goodwill sneller ten laste van uw winst brengen. Vraag uw accountant of belastingadviseur hoe u dit het best kunt aanpakken.

Let op!
Als u een overname had verricht door de koop van aandelen kwam de betaalde goodwill niet afzonderlijk op uw balans terecht, maar vormde deze onderdeel van de prijs van het gekochte aandelenpakket. Afschrijving op aandelen (of op de daarvan deel uitmakende goodwill) was en is fiscaal niet mogelijk.

U kunt dit alleen toepassen als de winstgevendheid van de gekochte goodwill tegenvalt. U komt hier achter door de berekening van destijds te actualiseren met de huidige informatie.

Belastingtip overname
Als u een bedrijf koopt is het wellicht te overwegen om meer waarde toe te rekenen aan goodwill in plaats van aan het bedrijfspand. Goodwill kunt u wellicht sneller afschrijven dan een bedrijfspand. Daarnaast kan dit - binnen de juiste marges - een besparing aan overdrachtsbelasting opleveren.
 

Wilt u fiscaal bijblijven en optimaal profiteren van de vele fiscale regelingen? 


Meld u dan aan als gebruiker van de portal Fiscaal Optimaal Ondernemen.


Deze portal Fiscaal Optimaal Ondernemen (FOO) is hét digitale naslagwerk (incl. Fiscale Tools) voor boekhouders, accountants, adviseurs en ondernemers.
 

Wilt u ook dagelijks gebruik maken van de inhoud van deze fiscale portal?
 
Rekentools, bijvoorbeeld voor BTW-correctie op zakenauto, Afschrijvingsberekeningen, Verliesverrekening, Desinvesteringsbijtellingen
 
Checklists, bijvoorbeeld voor Deelnemingsvrijstellingen, Vermogensplanning, Erf- en Schenkbelasting en Uitstel van Belasting betalen
 
Actuele info en naslagwerken, bijvoorbeeld op het gebied van Bedrijfsoverdracht, Pensioen, het inhuren van ZZP' ers en de wet DBA (modelcontracten)


Meld u dan vandaag nog aan als gebruiker!

Als gratis welkomstgeschenk ontvangt u geheel gratis de software Prognoses en Jaarcijfers (Ontwikkeld i.s.m. BDO Accountants, winkelaarde EURO 79,0 excl. BTW).

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Vergelijkbare artikelen
starten van bedrijf: durfkapitaal niet meer zo aantrekkelijk
bedrijfsoverdracht? overweeg de mogelijkheid van een stakingslijfrente
aandeelhoudersovereenkomst bij toetreding aandeelhouder(s)
over goodwill - fiscale aspecten van goodwill
boekhoudverplichting: houd uw boekhoudverplichting in de gaten
fiscaalvriendelijke bedrijfsopvolging binnen de familie
bedrijfsopvolgingsregeling bij overlijden ondernemer

Orders en Opdrachten binnenhalenCommerciële Tools voor meer Omzet (Zowel Off line als Online)

Helpt u dagelijks met Verkooptools, Verkoopmodellen, Checklists en Stappenplannen op het gebied van Marketing & Sales. Lees meer > ...