1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Accountantskosten te hoog? Houd de kosten van uw accountant binnen de perken

Als ondernemer werkt ook u wellicht met een vaste accountant of boekhouder. Iedere accountant wil graag geld verdienen en zal u niet snel adviseren om vanwege de kosten maar even af te zien van zijn of haar diensten. Dat betekent dat u als ondernemer zelf actief moet blijven en ervoor moet zorgen dat uw accountant geen onnodige hoge rekeningen aan u stuurt. Ook in uw bedrijf valt er waarschijnlijk nog veel te besparen als u selectief bent in de verschillende diensten die uw accountant u aanbiedt.

Advies 1
Kijk wat u zelf kunt doen
Bepaal waarvoor u uw accountant wilt inzetten en ga daarbij zoveel mogelijk uit van uw eigen kracht. Wat u zelf kunt doen, scheelt u enorm in uw accountantskosten. Wees terughoudend in het stelen van adviesvragen. Het antwoord op uw vragen vindt u ook in vakbladen, op internet of als u zich aanmeldt voor financiële portals zoals Financieel Sterk Ondernemen. Zorg er verder voor dat u zoveel mogelijk zelf alle voorbereidende werkzaamheden doet. Zoals het correct aanleveren van alle administratieve stukken zodat uw accountant direct aan de slag kan.

Advies 2
Vraag voor alle advieswerkzaamheden eerst een offerte aan


Controleer of het bedrag van de offerte is uitgesplitst naar naam van de persoon die uitvoer, aantal uren en het uurtarief en check de algemene voorwaarden. Laat al uw wensen en eisen vastleggen in een opdrachtbevestiging. Spreek onder meer af dat u per factuur een specificatie wilt hebben per persoon en de gewerkte uren. Spreek af dat u uitsluitend meerwerk betaalt nadat dit tevoren is afgesproken. Accountantskantoren hanteren standaardtarieven die naar boven en beneden kunnen worden bijgesteld. Hoeveel is natuurlijk afhankelijk van de aard en de combinatie van diensten die worden afgenomen. Er is dus onderhandelingsruimte. Maak daar optimaal gebruik van.
Advies 3
Spreek bij voorkeur een vaste prijs af met uw accountant


Spreek bij voorkeur een vaste prijs af. Immers, u loopt het risico dat u anders teveel gaat betalen op basis van het uren maal tarief. Vanwege het open einde van een dergelijke manier van werken kan dat snel in de papieren lopen. In de praktijk is overigens vaak sprake van een combinatie van zowel vaste prijs als meerwerk op basis van uurtarief.

Advies 4
Kies de accountant die bij uw bedrijf past


Bedenk bij uw keuze van een accountant dat er accountants zijn in soorten en maten. Naast de AA (Accountant-Administratieconsulent) en de RA (Registeraccountant) zijn er ook administratiekantoren. De RA en de AA zijn vaak duurder dan een administratiekantoor terwijl het nog maar de vraag is of uw bedrijf de specifieke kennis nodig heeft van bijvoorbeeld een RA-accountant. Veel bedrijven hebben helemaal geen RA of AA nodig omdat ze door hun omvang of rechtsvorm niet verplicht zijn jaarrekeningen door een RA of een AA te laten opmaken.

Tip
Denk eens aan opsplitsen van het werk. De voorbereiding, samenstelling en specificatie kan door een administratiekantoor gebeuren, de accountantscontrole door een RA of AA.

 

Behoefte aan Financiële Informatie, Rekenmodellen, Adviezen en Checklists? 

Meld u dan aan voor de portal Financieel Sterk Ondernemen (FSO)

Speciaal ontwikkeld voor ondernemers, accountants, boekhouders en adviseurs.

Bijvoorbeeld Rekentools om Goodwill te berekenen, Prognoses te maken en Financiële Analyses. 

Maar ook Adviezen en Tips over Financieringsvormen, Financieringsrisico's en Financieel Beheer 

Meld u zich daarom vandaag nog aan voor de portal Financieel Sterk Ondernemen.

Nieuwe gebruikers voor een jaar ontvangen als welkomstgeschenk geheel gratis de
 Software Prognoses en Jaarcijfers (t.w.v. € 79,- excl. BTW, ontwikkeld in samenwerking met accountantskantoor BDO).

Klik hier  om u direct aan te melden als gebruiker.

Klik hier  voor meer informatie.

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Dit artikel behoort tot onze portal Financieel Sterk Ondernemen. Deze portal wordt wekelijks aangevuld met nieuwe rekentools en adviezen.

Tip
Wilt u zich niet aanmelden als gebruiker, kijk dan eens in onze webshop bij de CD-ROMS en losse software.

CD-ROMS
CD-ROM Grip op Financiele Zaken

SOFTWARE
Software Prognoses en Jaarcijfers
Software MKB Kosten Monitor
Software MKB Omzet Monitor

Vergelijkbare artikelen
hoe gaat u goed om met uw accountant?
aandachtspunten bij beoordeling van uw accountant
checklist omgaan met uw accountant
boekhouder zoeken: hoe vindt u een goede boekhouder?
accountantskosten te hoog? houd de kosten van uw accountant binnen de perken
accountantskosten - bespaar op uw accountantskosten
accountantscontrole verplicht? wanneer geldt accountantsverplichting?
verplichting accountantscontrole? wat kunt u doen?

Als nieuwe gebruiker van Financieel Sterk Ondernemen ontvangt u de software Prognoses & Jaarcijfers (ontwikkeld i.s.m. Deloitte) helemaal gratis! (winkelwaarde € 79,-)

(*) U ontvangt het welkomstgeschenk na betaling van het abonnementsgeld. Dit aanbod is niet geldig bij het kennismakingsabonnement.