1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Hoe zit het met Privegebruik Auto en BTW?

Een bekende situatie voor ondernemers met een auto via de zaak of voor werknemers met een auto van de zaak. De ondernemer/werknemer heeft een auto van de zaak, de kosten daarvan worden door de onderneming afgetrokken, de auto wordt ook privé gebruikt en gevolg: correctie voor de belastingen. Wat zijn de regels op BTW-gebied voor ondernemers?.

Wanneer BTW betalen voor prive gebruik aan de orde?
Indien de auto van de zaak (dus alle BTW op kosten en investering, mag worden afgetrokken) ook privé wordt gebruikt door de ondernemer of zijn/haar werknemers, dan moet u een BTW correctie toepassen. Bij "auto van de zaak" gaat het niet alleen om de eigen auto, maar ook de leaseauto waarvan de kosten worden gedragen door het bedrijf.
Belangrijke Hoofdregel
U kunt de BTW corrigeren door het daadwerkelijk privégebruik te registreren (via een rittenadministratie).

Voorbeeld BTW Correctie
Stel in een jaar rijdt u 10.000 km waarvan 3.000 privé. Dan moet u aan het einde van het jaar (3.000/10.000) = 30% van de afgetrokken BTW op de autokosten weer aangeven als te betalen BTW. Waarbij woon-werkverkeer wordt gezien als privégebruik. Het nadeel van die hoofdregel is dat u dan nauwgezet een rittenadministratie moet bijhouden.

Daarom vindt de wetgever het goed dat u uitgaat van een vast percentage. U moet dan een bepaald percentage van de catalogusprijs (incl BTW en BPM) als BTW aan het einde van het jaar weer aangeven.
 

Wilt u fiscaal bijblijven en optimaal profiteren van de vele fiscale regelingen? 


Meld u dan aan als gebruik van de portal Fiscaal Optimaal Ondernemen.


Deze portal Fiscaal Optimaal Ondernemen (FOO) is hét digitale naslagwerk (incl. Fiscale Tools) voor boekhouders, accountants, adviseurs en ondernemers.
 

Wilt u ook dagelijks gebruik maken van de inhoud van deze fiscale portal?
 
Rekentools, bijvoorbeeld voor BTW-correctie op zakenauto, Afschrijvingsberekeningen, Verliesverrekening, Desinvesteringsbijtellingen
 
Checklists, bijvoorbeeld voor Deelnemingsvrijstellingen, Vermogensplanning, Erf- en Schenkbelasting en Uitstel van Belasting betalen
 
Actuele info en naslagwerken, bijvoorbeeld op het gebied van Bedrijfsoverdracht, Pensioen, het inhuren van ZZP' ers en de wet DBA (modelcontracten)


Meld u dan vandaag nog aan als gebruiker!

Als gratis welkomstgeschenk ontvangt u geheel gratis de software Prognoses en Jaarcijfers (Ontwikkeld i.s.m. BDO Accountants, winkelaarde EURO 79,0 excl. BTW).
 

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Vergelijkbare artikelen
btw & ondernemers: de belangrijkste zaken rond btw op een rij
btw en korting op uw producten: hoe verwerkt u de btw?
btw afdragen: zorg voor tijdelijke afdracht btw
btw en ondernemen: regeling btw kleine ondernemers
btw terugvragen bij onbetaalde rekeningen
margeregeling en uw bedrijfsauto: voorkom dubbele btw
verzendkosten en btw: hoe zit dat?
hoe vraagt u de btw terug van niet betaalde facturen?
tips over btw en uw factuur
hoe zit het met privegebruik auto en btw?

Orders en Opdrachten binnenhalenCommerciële Tools voor meer Omzet (Zowel Off line als Online)

Helpt u dagelijks met Verkooptools, Verkoopmodellen, Checklists en Stappenplannen op het gebied van Marketing & Sales. Lees meer > ...